Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

120 járatot törölt kedden az Air Berlin

2017.09.12. 12:40

Több mint százhúsz járat törlésére kényszerült az Air Berlin légitársaság kedden, miután a pilóták szokatlanul magas számban jelentettek beteget, ami burkolt sztrájkot jelenthet – írja az MTI.

Egy sor repülőtérről, így Berlinből (Tegel), Düsseldorfból, Hamburgból és Kölnből sem szálltak fel az Air Berlin járatai. Főleg belföldi járatokat töröltek, de Mallorcára, Stockholmba és Zürichbe induló gépek is a földön maradtak. Az órák múlásával egyre emelkedett a törölt járatok száma, kedden a normál menetrend szerint összesen 750 járat indult volna. Kedden délelőtt mintegy kilencezer utast érintettek a járatkimaradások, őket az Air Berlin a Facebookon keresztül arra kérte, hogy maradjanak otthon, és várjanak a további jelzésekig.

Az Air Berlin, amely Németország második legnagyobb légitársaságaként nyolcezer munkavállalót foglalkoztat, augusztus 15-én jelentett csődöt, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem támogatja tovább anyagilag a légitársaságot. A szövetségi kormány 150 millió eurós áthidaló kölcsönt bocsátott az Air Berlin rendelkezésére, hogy ne kelljen leállítani a működését. Ez a pénz három hónapra elegendő.

Az Air Berlin szeptember 15-ig adott határidőt potenciális befektetőinek, hogy megtegyék ajánlataikat, a társaságért többek között a Ryanair is bejelentkezett. A döntést pedig szeptember 21-én, három nappal a szövetségi parlamenti választások előtt hoznák meg. A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy a légitársaság 1500 pilótájából 200 jelentett beteget. A Bild című lap a pilóták lázadásáról beszélt, a pilóták inkább beteget jelentettek, semmint a fizetésük automatikus csökkenésével járó sztrájkot.