A termékbemutatók 70 százaléka még mindig átverés

2017.09.12. 11:45

Idén havonta átlagosan már csak 13 panasz érkezett a szabálytalan árubemutatók miatt, míg 2015-ben ez a szám még 43 volt – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kedden az M1-en.

A tisztességtelen árubemutatók visszaszorítása érdekében a kormány együttműködik a társhatóságokkal, így a rendőrséggel és az adóhivatallal is. Kara Ákos szerint jó az irány, de további intézkedésekre is szükség van, ugyanis a szakemberek

idén 19 bemutatót ellenőriztek és 14 esetben eljárást indítottak,

mert megállapították, hogy azok átverésre szakosodott termékbemutatók voltak. Tavaly még jobb volt az arány, az év közepéig ellenőrzött bemutatóknak legalábbis csak a 29 százalékával volt gond, ami hatalmas előrelépést jelentett a korábbi időszakhoz képest. 

A tisztességtelen termékbemutatók visszaszorítása érdekében 2015 végén léptek fel először törvénymódosítással, amelynek az egyik legfontosabb eleme a hitelezés kérdése volt. A törvénymódosítás értelmében az árubemutatón résztvevő vásárló az árubemutató helyszínén nem, csak bankban vehet fel hitelt, hiszen a pénzintézetben megkapja a szükséges tájékoztatást.