Szilvia
5 °C
16 °C

Gyógyszert és kísérleti állatokat adunk el Észak-Koreának

2017.09.12. 08:18

Ha Donald Trumpnak fontos, hogy a szövetségesei minden kereskedelmi kapcsolatot megszakítsanak Észak-Koreával, akkor Magyarország készen áll az exportja leállításával, bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem hiszi, hogy "a mi hétmillió forintos exportunkon múlik a rezsim fennmaradása" - írta a tárca Bors kérdésére.

A KKM válaszából az is kiderül, hogy idén hétmillió forint értékben exportálnak magyar cégek Észak-Koreába. 4,4 millió forint értékben emlős állatokat adnak el magyar cégek a kelet-ázsiai országba, amiket vélhetőek kísérletekhez használnak fel, a maradék összeget pedig terápiás vagy megelőzési célra szolgáló gyógyszerek kereskedelme teszi ki. 24,5 millió forint értékben importálunk is Észak-Koreából, konkrétan szulfonamidokat, amiket bakteriális fertőzések kezelésére használják a tárca tájékoztatása szerint.

Az elmúlt években is voltak kisebb üzletek a két ország cégei között. Adtunk el fát, folyadékszivattyút, elektromos jelzőkészüléket, lengéscsillapítókat, de importáltunk is, konkrétan tévékamerákat 117 millió forint értékben.

A magyar államnak Észak-Korea évtizedek óta tartozik, ezt a tartozást a sztálinista rezsim a Kádár-rendszer alatt hozta össze, az adósság értéke ma nagyjából 815 millió forint. "Ennek rendezése mindmáig nyitott kérdés. Tekintettel a jelenlegi feszült politikai helyzetre, nem is számíthatunk az adósság rendezésére a közeli jövőben” – írta a lapnak a KKM.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?