Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Gyógyszert és kísérleti állatokat adunk el Észak-Koreának

2017.09.12. 08:18

Ha Donald Trumpnak fontos, hogy a szövetségesei minden kereskedelmi kapcsolatot megszakítsanak Észak-Koreával, akkor Magyarország készen áll az exportja leállításával, bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem hiszi, hogy "a mi hétmillió forintos exportunkon múlik a rezsim fennmaradása" - írta a tárca Bors kérdésére.

A KKM válaszából az is kiderül, hogy idén hétmillió forint értékben exportálnak magyar cégek Észak-Koreába. 4,4 millió forint értékben emlős állatokat adnak el magyar cégek a kelet-ázsiai országba, amiket vélhetőek kísérletekhez használnak fel, a maradék összeget pedig terápiás vagy megelőzési célra szolgáló gyógyszerek kereskedelme teszi ki. 24,5 millió forint értékben importálunk is Észak-Koreából, konkrétan szulfonamidokat, amiket bakteriális fertőzések kezelésére használják a tárca tájékoztatása szerint.

Az elmúlt években is voltak kisebb üzletek a két ország cégei között. Adtunk el fát, folyadékszivattyút, elektromos jelzőkészüléket, lengéscsillapítókat, de importáltunk is, konkrétan tévékamerákat 117 millió forint értékben.

A magyar államnak Észak-Korea évtizedek óta tartozik, ezt a tartozást a sztálinista rezsim a Kádár-rendszer alatt hozta össze, az adósság értéke ma nagyjából 815 millió forint. "Ennek rendezése mindmáig nyitott kérdés. Tekintettel a jelenlegi feszült politikai helyzetre, nem is számíthatunk az adósság rendezésére a közeli jövőben” – írta a lapnak a KKM.