Keveseknek kell most a kirúgástól félniük

2017.09.12. 17:11

A magyar munkaadóknak mindössze 5 százaléka tervez elbocsátást idén és 21 százalékuk növekedésre számít, derül ki a ManpowerGroup felmérésből, amelyet 750 munkaadó megkérdezésével készítettek.

A felvételi szándék csak 2 százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest, de 6 százalékponttal nőtt a 2016-os harmadik negyedéves eredményekhez viszonyítva. A nyugat- és északkeleti régiókban jelentett erős felvételi szándékot a meglévők mellett, az újonnan nyitott gyárak, például autóalkatrészek, elektronika vagy építőanyagokat gyártó cégek határozzák meg.

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. A versenyszféra szereplőinek felvételi szándéka folyamatosan növekszik. A gyártás és az építőipar továbbra is Magyarország vezető szektorai, bár a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén jelentős kereslet mutatkozik.

Ez utalhat a speciális nyelveket beszélő munkavállalók hiányára főleg az SSC Szolgáltató Központokban, ami az IT és a mérnöki jelöltek felkutatása mellett az egyik legnagyobb kihívás a hazai munkaerőpiacon.