Észak-koreai hekkerek dél-koreai bitcointőzsdéket támadnak

2017.09.13. 08:04 Módosítva: 2017.09.13. 08:56

A szorongatott helyzetben lévő Észak-Korea egyre szívesebben nyúl a kibertámadások eszközéhez (egy elmélet szerint az egész világon végigsöprő WannaCry zsarolóvírus mögött is ők álltak), újabban a dél-koreai bitcointőzsdéket próbálják fosztogatni a hekkereik – írja a Quartz a FireEye kiberbiztonsági cég jelentése alapján.

A cég szerint szerint május óta három alkalommal is támadást indítottak dél-koreai bitcointőzsdék ellen, feltehetően az ott tartott pénzekre vadásznak. A mostani jelentésben szereplő állítások összecsengenek több más, az utóbbi időben megjelent jelentéssel, amelyekben szerepel Észak-Korea, Dél-Korea és a bitcoin. Áprilisban 5,3 millió dollárnak megfelelő bitcoint loptak el a dél-koreai Yapizon tőzsdéről, júliusban a hírek szerint több milliárdnyi koreai von tűnt el a Bithumbról, az ország egyik legnagyobb tőzsdéjéről. 

Észak-Koreának a legutóbbi ENSZ-döntés megtiltotta a textil exportját, az országnak az ilyen szankciók okozta szorongatott helyzet miatt jöhet kapóra a bitcoin, amit a tőzsdéken dollárra tudnak váltani.