Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Százmilliókkal kevesebb 1 százalék érkezett a civileknek

2017.09.15. 15:39 Módosítva: 2017-09-16 13:00:17

Drámaian bezuhant a civil szervezeteknek tett 1 százalékos felajánlások összege az előző évhez képest – derül ki a NAV honlapjára pénteken feltöltött adatokból. A felajánlások összértéke a 2016-os 8,5 milliárdról 7,5 milliárd forintra csökkent, az 1 százalékos rendszer legnagyobbjai is jócskán megérzik majd a költségvetésükön a kiesést, amit nagy valószínűséggel az online adóbevallás bevezetése okozott. 

Az adóhatóság idén vezette be, hogy a cégek után a magánszemélyeknek sem kell adóbevallást készíteniük, ezt megteszi helyettük a NAV. A kész dokumentumot az embereknek csak akkor kell módosítaniuk, ha átnézve azt tapasztalják, valami nem stimmel a tervezetben – átnézni azonban nem kötelező. A NAV a megadott határidő lejártával automatikusan hivatalosnak tekinti azokat a bevallásokat is, amelyeket nem hagyott külön jóvá az adózó, ami azt is jelenti, hogy akkor is leadásra kerül a papír, ha be sem lépünk az ügyfélkapun keresztül a rendszerbe, és egy pillantást sem vetünk az egészre. 

Az újítás nagyon kényelmes, de már a bevezetéskor felmerült az aggodalom, nem fogja-e az adó 1 százalékokra intenzíven támaszkodó egyházakat illetve civil szervezeteket hátrányosan érinteni. Amíg kötelező volt kitölteni a bevallást, mindenki találkozott a papír alján az 1 százalékos felajánlással, az új rendszerben azonban csak azok a tudatos adózók látják a felületet, akik veszik a fáradságot, hogy belépjenek a rendszerbe. Ez még úgy is nyilvánvalóan magában rejti a kevesebb nyilatkozó veszélyét, hogy egyébként az 1 százalékos felület az érintettek egybehangzó véleménye szerint nagyon könnyen kezelhető és megkerülhetetlenül előjön az ügyfélkapuba belépve. 

A bevallási időszakban már írtunk a problémáról, és meg is kérdeztünk több, az 1 százalékokból a költségvetésük jelentős részét fedező szervezetet, mi a stratégiájuk, nem tartanak-e forráskieséstől. A válaszok többségében arról tanúskodtak, a civilek nem aggódják túl a helyzetet, bíznak a támogatóik elkötelezettségében, és különféle tájékoztató kampányokkal készültek fel az új helyzetre.

A friss számok tükrében azonban úgy tűnik, a magabiztosság ellenére a veszély valós volt:

a tavalyi top 20 szervezetnek érkezett összes felajánlás mintegy negyedével csökkent 2017-ben.

Konkrét számok szintjén ez annyit tesz, hogy míg 2016-ban összesen 1 491 893 780 forintot kaptak ezek a szervezetek 368 883 adózótól, addig 2017-ben már csak 1 134 254 463 forintot 269 162 adózótól. Az ábrán látszik, hogy hogyan alakultak az 1 százalékok idén és tavaly.

A legtöbb felajánlást kapó civilek sorrendjében ezzel együtt nincs érdemi változás, továbbra is a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapja a legtöbb pénzt, igaz, ez a 2016-os értéknél 33 millió forinttal kevesebb. 

A Human Dialog elemzése szerint a korábbi évek favoritja, a Gyermekrák Alapítvány tovább gyengült, ami a 2016-os csaknem 64 millió után idén 44 millió forintot jelent. Viszont 115 millió forintos eredménnyel tért vissza a lista második helyére Daganatos.hu Alapítvány, talán részben ennek is köszönhető az azonos területen mozgó Együtt a Daganatos Gyermekekértnek küldött pénz elfeleződése. 

A szokatlanul nagy visszaesés jelzi, hogy a főként az 1 százalékokra támaszkodó civil szervezeteknek más forrásokban is el kell kezdeniük gondolkodni, illetve hogy más stratégiával, intenzívebb kampánnyal kell készülniük a következő bevallási időszakra. Kerestük az érintett szervezeteket azzal kapcsolatban, hogy éritni őket a bevételkiesés.

Egyelőre a viszonylag kevés, 11 millióüs mínusszal záró Bátor Tábor Alapítvány válaszolt, ők azt írták, erre számítottak, ezért a pénzügyi tervezéskor már figyelembe vették a várható visszaesést. "A hiányzó összegeket egyéb adományszervező kampányaikból próbáljuk meg fedezni", közölték hozzátéve, hogy hálásak minden 1 százalák-felajánlónak és büszkék az elkötelezett támogatóikra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?