Iván
21 °C
39 °C

Simonka üzlettársai már ki is jöhettek a börtönből

2017.09.15. 11:09

Simonka Györgyék adócsalásos büntetőügyében eddig 13 embert gyanúsítottak meg, de a közelmúltig csak kette nvoltak előzetesben. Ők Simonka cégtársai, de  őket is kiengedték nmrég a börtönből, írja a Magyar Nemzet.  

A lap megkereste Simonkát, akit elvileg a mentelmi joga miatt még ki se hallgathattak a rendőrök, noha még Polt Péter is elismerte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozás Simonka rokonainak és cégeinek érintettségével zajlik. 

Simonka először elmondta, hogy nem tud semmiről, nem értesítették még a büntetőeljárásról se, de arra nem válaszolt, hogy felvette-e már a kapcsolatot a börtönből frissen kiengedett üzlettársaival. Előtte egy héttel elmondta, hogy politikus akar maradni, mert szívesen csinálja, motiválja, hogy számos eddigi munkájuk most kezd el révbe érni. 

A Simonkát is érintő mostani nyomozáson kívül nemrég Polt azt is elismerte, hogy összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének Simonka egyik cége, a Magyar Termés TÉSZ Kft., amit nem térített meg senki. Ahogy azt is, hogy az eltűnt pénz összege a nyomozás során még emelkedhet itt. 

Simonka György orosházi jelölt a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyûlési képviselõjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón Békéscsabán 2014. március 4-én.
Simonka György orosházi jelölt a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyûlési képviselõjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón Békéscsabán 2014. március 4-én.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az LMP-s Hadházy Ákos ütötte eddig erősebben Simonka ügyeit, például amikor az egyik családi cégével közbeszerzés után megbízta a másikat dinnyekóstoltatással. Emiatt rágalmazást fel is jelentette Hadházyt Simonka. Viszont bíróságon hamar belebonyolódott a vallomásába, pontosabban furcsa ellentmondásba keveredett azzal, hogy szerinte az érintett cégekre nincs rálátása, ugyanakkor azt is tudni vélte, hogy az érintett cégek biztosan nem játszották ki a közbeszerzést. 

Bod Tamás, az Együtt gyulai elnöke feljelentette Simonkát, ő "tartozás fedezetének elvonása" miatt. Az ő feljelentését elutasította az ügyészség, de azért, mert ezt a részt már vizsgálják „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” egy kapcsolódó adócsalási bűnügyben.