Tekla
8 °C
20 °C

110 ezer alatt is lehet már kapni korrekt mosogatógépet, csak hangos

2017.09.19. 17:11

10 különböző márkájú, összesen 48 mosogatógépet tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták, hogy milyen jól tisztítanak, szárítanak, mennyire zajosak, illetve mennyire energiatakarékosan működnek.

A tesztből kiderül, hogy ha jobban a pénztárcánkba tudunk nyúlni, 

200 ezer forintért már kaphatunk olyan készüléket, amelyik viszonylag jól tisztít, szárít, energiatakarékos, és még nem is túl zajos.

Az egyesület szerint jó hír a laposabb pénztárcájúaknak, hogy 110 ezer forint alatt is találunk legalább közepesen tisztító, szárító, viszonylag energiatakarékos készüléket, ha beletörődünk, hogy nem a miénk lesz a világ legcsendesebb mosogatógépe.

A tesztelt mosogatógépek közül mindössze hat kapott legalább 70 százalékos értékelést az összes szempont alapján, ezek a 200-450 ezres árkategóriába tartoztak A tesztelt készülékek között volt beépíthető és szabadon álló is, és több márkát is teszteltek, például Bosch, Miele és Siemens mosógép is volt a vizsgált készülékek között. Ezeken felül 26 mosogatógép ért el egy kicsivel gyengébb, de legalább 60 százalékos eredményt az összesített rangsorolásban, amelyek között viszont voltak például 90 ezer forintos készülékek is.

A mosógépeket különféle szempontok szerint pontozták:

  • tisztításra egy termék sem kapott maximum pontot, és mindössze 4 készülék ért el legalább 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Habár a jól teljesítő gépek között volt kifejezetten olcsó 80-90 ezer forintos mosogatógép is, ezek a készülékek nem éppen csendesek. 
  • Szárítási hatékonyság szempontjából már valamivel jobb a helyzet. Itt 10 termék kapott legalább 4 pontot, bár maximumot itt sem ért el egy mosogatógép sem.
  • Energiafogyasztás alapján mindössze 5 termék kapott legalább 4 pontot az 5-ből, vagyis viszonylag kevés áramot fogyaszt. Ebből 2 gép 200 ezer forint körüli áron mozog, közepes ill. jó tisztítási és szárítási hatékonysággal. 
  • Hangosság szempontjából a termékek kevesebb mint fele ért el legalább 3 pontot, de 4-nél több pontot egyik sem kapott. 

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető ide kattintva.