Valér
4 °C
8 °C

Fákat kivágva nyitnának Bauhaus áruházat Budaörsön, a lakosság nem boldog ettől

2017.09.20. 09:38

Bauhaus barkácsáruházat húznának fel Budaörsön az Auchan, Ikea és Decathlon mellé. Ez viszont fakivágással is járna, aminek a környéken lakók nem örülnek, illetve félnek a megnövekvő forgalomtól is, írta a 24.hu.

A gazdasági-kereskedelmi szolgáltató övezetbe sorolt terület magántulajdonban van, a területen van 3 hektárnyi, zölddel benőtt rész. Az ígéret szerint ebből maradna 1 hektár pihenőpark és 0,5 hektár egy erdősáv formájában, amely elzárná a lakosságot a zaj- és porhatástól, mögötte az épülettel.

Az áruház miatt keletkező forgalomnövekedés pedig a kétirányúsított szervizúton valósulna meg. Illetve azt is ígérik, hogy a másfél hektárnyi, nagyrészt akác kivágásával egy időben a város másik részén 3 hektárnyi cseres-tölgyest telepítenének.

A helyben lakókat mindez azonban nem nyugtatja meg, hiányolják a megfelelő tájékoztatást, illetve tartanak attól, hogy a környék házainak csökkenni fog az értéke, az egyik civil szervezet tiltakozásul már 1200 aláírást is összegyűjtött. A tiltakozók egyébként egy 6000 négyzetméteres áruházzal még ki is egyeznének, de a várakozások szerint ennél a Bauhaus jóval nagyobb lehet.

Az ingatlant hasznosító cég az Immochan Magyarország Kft., szerintük 8600 négyzetmétert enged meg a jelenlegi szabályozási terv, így akár egy kétemeletes raktárépület is felhúzható lenne ott tizenhatezer négyzetméteren, engedélyt sem kellene kérni hozzá az önkormányzattól. Örüljenek inkább a lakók, hogy ők raktár helyett áruházat terveznek, egyeztetnek az önkormányzattal és rájuk is tekintettel vannak. 

A polgármesteri kabinet is megszólalt

Cikkünk megjelenése után reagált Budaörs város polgármesterének kabinetvezetője, Vágó Csaba is. Hangsúlyozta, hogy a város vezetése mennyire figyel az ott lakók véleményére és érdekeire.

"A tervezett fejlesztési elképzelés megvalósításához Budaörs Város Településszerkezeti Tervének, és helyi építési szabályzatának módosítása szükséges. Ehhez azonban természetesen feltételeket támasztottunk. Önkormányzatunk a tárgyalások legelején rögzítette, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan a terület közlekedési elemeinek fejlesztése, a jelenleg forgalmas Baross u. tehermentesítése, a zöldfelület nagy részének valamint a tervezett áruház és a lakóövezet között egy zöld védősávnak a megtartása szükséges. A tárgyalások eredményeként biztosított, hogy az új áruház forgalma csak a szervizút felől történhet: összességében a beruházás nem zavarhatja a telek mögötti lakóházak nyugalmát."

Azt írta, hogy maga a tervezett épület a leendő pihenőpark előtti zajvédő fallal együtt a jelenlegi helyzethez képest jelentősebb védelmet nyújt a mögötte lévő lakóházaknak, mind a zajvédelem, mind a szállópor tekintetében. "Ezt kiemelt szempontként kezeltük, ezért méréseket végeztettünk, szimulációt készíttettünk, s a tanulmány is ezt igazolta."