Leépíti kötvényállományát a Fed

2017.09.20. 21:55

Októberben kezdi el csaknem 4400 milliárd dollár értékű kötvényállományának leépítését a Fed – írja az MTI az amerikai jegybank bejelentése alapján. A szervezet monetáris döntéshozó testülete a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a várakozásoknak megfelelőn döntött arról is, hogy nem változtat az irányadó kamatsáv június óta érvényes, 1-1,25 százalékos szintjén.

A Fed a lejáró értékpapírokat eddig teljes mértékben újra befektette. Októbertől az állampapírokból 6 milliárd, a jelzálogfedezetű papírokból pedig 4 milliárd dollárt hagynak kifutni minden hónapban. Ezeket az összegeket negyedévente megduplázzák, így az indulástól eltelt első év végére elérik a havi célként kitűzött 50 milliárd dolláros csökkentést.

A Federal Reserve mérlegfőösszege a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság kirobbanása előtt nem érte el a 900 milliárd dollárt sem, de e válság után az összeg a mennyiségi enyhítési politikának köszönhetően majdnem 4500 milliárd dollárra emelkedett. A második negyedéves beszámoló szerint a Fed június 30-án 2562 milliárd dollár értékben tartott birtokában kincstárjegyeket és 1823 milliárd dollár értékben jelzálogfedezetű értékpapírokat.

A tanácskozás után kiadott közlemény szerint a nyíltpiaci bizottság továbbra is arra számít, hogy a monetáris politika fokozatos kiigazítása mellett a gazdaság mérsékelt ütemben növekszik, az infláció stabilizálódik, és a munkaerőpiaci feltételek egy kissé tovább erősödnek. 

Fokozatosan nőhet a kamat

A FOMC tagjainak előrejelzései szerint az irányadó kamat mediánja 2017-ben 1,4 százalék, 2018-ban 2,1 százalék, 2019-ben 2,7 százalék, 2020-ban pedig 2,9 százalék lesz. A júniusi prognózishoz képest a 2019-es medián 0,2 százalékponttal csökkent. Ugyanakkor a hosszú távon elérhető kamat mediánja 3,0 százalékról 2,8 százalékra csökkent.

A jegybankárok kamatpálya alakulására vonatkozó becsléséből úgy tűnik, hogy idén még egy alkalommal, jövőre háromszor, 2019-ben viszont - az eddig várt három helyett - két alkalommal emelhetik az irányadó szövetségipénz-kamatlábat.

Átmenetileg növeli az inflációt a benzinárak emelkedése, illetve az, hogy a hurrikánok miatt bizonyos termékek drágulnak. Ettől eltekintve a 12 havi infláció rövid távon valamivel 2 százalék alatt marad, de középtávon a Fed 2 százalékos célszáma körül stabilizálódik.  Az inflációs előrejelzés csak a jövő évre változott, 0,1 százalékponttal emelkedett, így 1,9 százalék lehet, a következő két évben, illetve hosszú távon pedig 2 százalékra gyorsulhat. 

Szolid gyarapodás

Az új makrogazdasági értékelésében a FOMC az előző, júniusi jóslatában szereplő 2,2 százalékról 2,4 százalékra emelte meg az ez évi GDP-növekedési előrejelzésének mediánját. A jövő évi növekedési becslés mediánja 2,1 százalék maradt, míg a 2019-esé 1,9 százalékról 2,0 százalékra változott. Nem változott a hosszú távú előrejelzés mediánja, miszerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 1,8 százalékkal gyarapodhat.

A munkaerőpiacon is némi javulást vár a Fed. A munkanélküliségi ráta idei 4,3 százalékos medián előrejelzésén ugyan nem változtatott, de a következő két évre 0,1 százalékponttal alacsonyabb, 4,1 százalékos rátával számol.

Esésbe kezdett a tőzsde a bejelentéstől

A nyíltpiaci bizottság döntéseinek közzététele, közép-európai idő szerint este nyolc óra után a dollár árfolyama jelentősen erősödött, a New York-i tőzsde irányadó indexei viszont lefelé vették az irányt. Az eurót este háromnegyed kilenckor 1,1889 dolláron, 0,88 százalékos mínuszban jegyezték, míg nyolc óra körül még az 1,20-as szint fölött állt az árfolyam.  • Tippek
  • Babaváró hitel