Matolcsy rokona is osztott ösztöndíjakat

2017.09.20. 16:45

Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb köréhez tartozók, köztük az egyik rokona alkották és alkotják most is azt a testületet, amely elbírálta az ösztöndíj-pályázatokat a Pécsi Tudományegyetem egyik doktori iskolájában – írja a 24.hu.

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált MNB-s körökben, legalábbis sorban tűnnek itt fel Matolcsy egykori és mai munkatársai. A legmagasabb szintű MNB-vezetőktől és volt NGM-s kollégáktól kezdve azok gyerekein, MNB-alapítványos vezetőkön át Matolcsy több bizalmi emberéig elég sok név felbukkan a doktoranduszok listáján. A legtöbbjük előélete után a földtudományi érdeklődés pedig több mint meglepő. 

A doktori iskolában a magyar átlagbért is meghaladó, az országban kimagasló doktori ösztöndíjat lehet kapni, konkrétan havi 300 ezer forintot kapnak az iskola doktoranduszai. Az ösztöndíjakról az iskola doktori tanácsa dönt, de van egy előkészítő testület, az Ösztöndíj Műhely, aminek az ajánlásai bár nem kötelezőek, általában csont nélkül átmennek a doktori tanácson. Dövényi Zoltán a műhely vezetője a lapnak elmondta, hogy benne van mindkét testületben, és "biztosítja a kontrollt, hogy olyan javaslat kerüljön a doktori tanács elé, ami támogatható, szabályos".

A 24.hu közérdekű adatkéréssel megszerezte a műhely tagjainak listájának. Ez alapján a műhely jelenlegi vagy volt tagja többek között:

  • Szemerey Gabriella, aki az egyik MNB-alapítvány, a PADA igazgatója. Az ő férje az a Szemerey Tamás, aki az MNB-alapítványok osztogatásánál elég jól járt, illetve az övé az a Növekedési Hitelbank, amit konkrétan a jegybank hasonló nevű hiteléről neveztek el, de azóta az MKB tulajdonosai között is megjelent.
  • Anton Bendarzsevszkij, aki bár már nem tagja a testületnek, de korábban úgy volt tag, hogy közben a doktorandusz is volt az iskolánál, tehát úgy pályázhatott a 300 ezres ösztöndíjra, hogy annak a tanácsnak is a tagja volt, aminek aztán ráhatása volt arra, hogy ki kapja meg a pénzt, és ki nem.
  • Bánkuty Tamás, aki már a Nemzetgazdasági Minisztériumban is együtt dolgozott Matolcsyval, aztán vele tartott a jegybankba, majd az alapítványoknál kapott posztokat.
  • Dubéczi Zoltán a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatóságának vezetője, és két alapítvány, a Pageo és a PADA felügyelőbizottsági tagja.
  • Sebestyén Géza, a PADS oktatásért felelős tanácsadója és a Corvinus MNB-tanszékének vezetője.

A cikkből az is kiderül, hogy a tavalyelőtt és tavaly tapasztalt nagy érdeklődés a jegybanki és alapítványi dolgozók részéről mostanra alábbhagyott a jelentkezők száma alapján.