Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az egész világ Kim Dzsongun bombái ellen

2017.09.21. 19:28

Donald Trump az USA újabb szankcióit jelentette be Észak-Korea ellen, írja a Bloomberg. Ezek a kereskedelmi szankciók azzal a céllal születtek, hogy legálisan gyakorlatilag egy ember vagy vállalat se kereskedhessen észak-koreai féllel. Az USA például lényegében megszakítja a kapcsolatot azzal a bankkal, amely tudatosan bárhogy üzletel Észak-Koreával, írja az Independent.

Bár a szankciók hangsúlyozottan Észak-Korea ellen irányulnak, valójában külföldi – elsősorban kínai és orosz – érdekeket sérthetnek. A cégeknek választaniuk kell, hogy vagy az Egyesült Államokkal, vagy Észak-Koreával üzletelnek, mindkettővel nem lehet – idézte a BBC az amerikai pénzügyminisztert.

Minderre azután került sor, hogy Trump kedden az ENSZ-ben Észak-Korea teljes megsemmisítését is kilátásba helyezte, ha veszélyeztetné az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit.

Trump azt is bejelentette, hogy a kínai központi bank, a People's Bank of China is utasította az ország pénzügyi szervezeteit, hogy álljanak le az észak-koreai felekkel való üzleteléssel. A többes szám itt persze nem teljesen indokolt, Észak-Koreában ugyanis igazából csak egy olyan szereplő létezik, amellyel érdemben üzletelni lehet.   

 Trump emellett még Hszi Csin-ping kínai elnököt is megdicsérte, amiért tényleg lépéseket tesz az országa Kim Dzsongun diktatúrája ellen. Korábban egyébként Kína inkább megvédte a rendre nemzetközi aggályokat okozó szomszédját.

Kínának egyébként nem csak az esetleges elmaradó politikai hasznok miatt kell aggódnia a Észak-Korea pillanatnyi elszigetelése kapcsán. Hanem azért is, mert a szegényebb északkeleti vidékén a nehézipar leépülése után elég erősen hagyatkoztak az észak-korai kereskedelemre, írja szintén a Bloomberg. Itt most fél városok kezdtek leállni, amelyek a textiltől a halakon át az autógumiig rengeteg árut termeltek a döntően a szomszéd országnak. Észak-Korea 3,47 milliárd dolláros legális importjának 85 százalékát adta Kína. Magyarország és Észak-Korea kereskedelme is érdekes, de elképesztően kis léptékű, itt olvashat róla bővebben.

Az USA addig tervezi elszigetelni Észak-Koreát, amíg az fel nem hagy az "ellenséges viselkedésével". Ami biztosan nem lesz egyszerű, tekintve Észak-Koreára lényegében megalakulása óta folyamatosan azt lehet mondani, hogy extrém ellenségesen viselkedik szinte minden más országgal szemben.  

Észak-Korea most is nehezen lehetne keményebb, nemrég eszementnek, legutóbb pedig kutyának titulálta Trumpot, miközben a legkevésbé sem kívánnak felhagyni a nukleáris tömegpusztító fegyvereik fejlesztésével.

Ostoba vénember

Pénteken Észak-Korea reagált Trump lépésére és az ENSZ-ben tett kijelentésére. Kim Dzsongun „ostoba vénembernek” nevezte az amerikai elnököt, akit „tűzzel fognak helyre tenni.” A kommunista rezsim vezetője ezzel arra utalhatott, hogy hidrogénbombát robbantanának fel a Csendes-óceánban – vélték dél-koreai források.

Észak-Koreát legszorosabb szövetségese, Kína is figyelmeztette, hogy vezetése rossz útra lépett. A kínai külügyminiszter szerint mindenképp meg kell akadályozni, hogy a félszigeten tömegpusztító fegyver jelenjen meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?