A londoniak nem akarják, hogy elmenjen az Uber

2017.09.23. 13:45

Néhány óra alatt bő félmillióan írták alá az Uber londoni szolgáltatási engedélyének megvonása ellen tiltakozó petíciót – írja az MTI.

A londoni tömegközlekedést irányító városházi szervezet, a Transport for London (TfL) pénteken közölte az amerikai közösségi fuvarmegosztó cég londoni érdekeltségével, hogy nem állít ki neki új szolgáltatási engedélyt, miután a cég jelenlegi jogosítványa szeptember 30-án lejár.

A bejelentés szerint a TfL arra a megállapításra jutott, hogy az Uber – amely 2012 óta működik Londonban – nem teljesíti a felelősségteljes vállalati tevékenység kritériumait, és ez számos közbiztonsági problémát vet fel. Az értesítésben foglalt felsorolás szerint a hatóság

  • aggályosnak tartja, ahogy a cég az utasok elleni súlyos bűncselekményekről szóló bejelentéseket kezeli, emellett
  • nem tartja megfelelőnek az Uber hozzáállását a sofőrök biztonsági háttérellenőrzéséhez, és
  • azt a módot sem, ahogy a vállalat a sofőrök orvosi alkalmassági igazolásait beszerzi.

A döntés azonnal hatalmas tiltakozási hullámot indított el Londonban. A közösségi oldalakon rengeteg felhívás jelent meg az egyébként világhírű – és hírhedten drága – hagyományos londoni taxik bojkottjára, mivel a széles körben elterjedt vélemény szerint a londoni taxisszervezetek nyomására született az Uber engedélyének visszavonásáról hozott döntés.

Az Uber fellebbezett a végzés ellen, és ezzel egy időben a change.org petíciós oldalon felhívást tett közzé. Eszerint ha a döntés érvényben marad, 40 ezer sofőr veszíti el a munkáját, és londoniak milliói maradnak kényelmes, megfizethető közlekedési lehetőség nélkül. Az Uber londoni kitiltásáról szóló döntés megváltoztatását követelő petícióhoz, amelyet Sadiq Khan londoni polgármesternek juttatnak el, a cikk megjelenéséig eltelt pár órában már bő 510 ezren csatlakoztak.

Az Uber 2012 óta van jelen Londonban, és azóta 3,5 millió londoni töltötte le a kocsirendeléshez szükséges mobiltelefonos alkalmazását. A TfL közölte, hogy amíg a fellebbezési folyamat tart, az Uber folytathatja működését Londonban.