Ábrahám
17 °C
29 °C

Kim Dzsongunnak már nem csak Trump miatt fájhat a feje

2017.09.23. 07:23 Módosítva: 2017-09-23 10:49:29

Kína bejelentette szombaton, hogy az ENSZ-ben elhatározott szankciónak megfelelően korlátozni fogja kereskedelmét Észak-Koreával. Kim Dzsongun államára így még nagyobb nyomás fog nehezedni a tiltott atom-és rakétafejlesztései miatt.

A kereskedelmi minisztérium közölte: október 1-jétől korlátozzák az Észak-Koreának eladott kőolajtermékek mennyiségét, és azonnali hatállyal leállítják a gázkondenzátumok és a cseppfolyósított földgáz szállítását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által a múlt héten elfogadott szankciós határozat szerint október 1-től az év végéig az ENSZ-tagállamok összesen legfeljebb 500 ezer hordó olajat exportálhatnak Észak-Koreába, a jövő év elejétől pedig évente legfeljebb kétmilliót. Kína felfüggeszti olajkivitelét, mihelyt a teljes külföldi export eléri a szóban forgó plafonértéket.

Az amerikai kormány becslése szerint Észak-Korea jelenleg éves átlagban 5,5 millió hordó nyersolajat és 2,2 millió hordó finomított nyersolajszármazékot importál Kínától.

Peking ugyancsak azonnal, már szombattól betiltja észak-koreai textiláruk behozatalát. Ezek exportja Phenjan egyik utolsó fő külföldi bevételi forrása a sorozatos szankciók után. Kína a nemzetközi együttműködés jegyében már korábban lemondott az észak-koreai szén, vasérc, halászati termékek és más áruk megvásárlásáról.