Jenő
-3 °C
6 °C

Dollármilliárdokat készül eljótékonykodni a Facebook alapítója

2017.09.24. 12:36

Másfél éven belül elad saját Facebook-részvényeiből 35-75 milliót Mark Zuckerberg, hogy az így befolyt dollármilliárdokat feleségével együtt az oktatás és a tudomány fejlesztésére fordítsák a Chan Zuckerberg Kezdeményezés révén - jelentette be a közösségi oldal alapító-igazgatója.

Ezzel együtt azt is bejelentette: rájött, hogy rossz ötlet volt, ezért visszavonja azt az előterjesztését, amely jelentősen átrendezte volna a Facebook részvényeinek és részvényeseinek helyzetét. A most visszavont javaslat szerint a cég létrehozott volna egy olyan részvényesi kört, akiknek ugyanakkor nem lett volna szavazati joguk a vállalattal kapcsolatban, így Zuckerberg azzal együtt is megtarthatta volna döntési jogkörét, ha eladta volna részvényei nagy részét.

Zuckerberg azzal indokolta az előterjesztését, hogy a Facebookot soha nem cégnek, inkább társadalmi küldetést teljesítő kezdeményezésnek tartotta, és hogy ezt a küldetést teljesítse is, a Facebookban mindig erős volt a vezetői kontroll. "Az ötlet arról szólt, hogy továbbra is megtarthassam ezt az ellenőrzést annak érdekében, hogy a Facebook betöltse a hosszú távú céljait is, de úgy, hogy Priscillának és nekem legyen időnk a Chan Zuckerberg Kezdeményezéssel foglalkoznunk" - írta.

Mint írja, eddig sem tartotta ezt tökéletes megoldásnak, de mivel a Facebook nagyon jól teljesít, a részvények értéke pedig hatalmas, rájött, hogy igazából nincs is szükség az átalakításra, így is megoldható, hogy Zuckerberg megtartsa a kontrollt, és a filantróp missziójával foglalkozzon.

"Ez viszont nem változtat azon a Priscillával közös tervünkön, hogy életünk végéig túladjunk a részvényeink  99 százalékán. Sőt, ezt most fel is gyorsítjuk: a következő 18 hónapban eladok 35-75 millió Facebook részvényt, hogy így finanszírozzam az oktatás, a tudomány és a népképviselet érdekében végzett munkánkat" - írja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?