A Tesco-dolgozók megkapják a kért béremelést

2017.09.25. 15:34

A Tesco hétfőn végül eljuttatta a társaságnál működő két munkavállalói érdekképviselethez (a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetéhez és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetéhez) az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést – közölte a Tesco Global Áruházak Zrt. hétfőn az MTI-vel. A cég megadja a munkavállalóknak a kért béremelést, de a dolgozói létszám növeléséről nem sikerült megállapodni, október elején újra tárgyalnak.

DKRCS20170908010
Fotó: Krizsán Csaba

A jelentés megérkezéséről szóló információt megerősítette Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke és Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának az elnöke is. A Tesco az MTI érdeklődésére kiemelte, hogy a dokumentumban üzleti titoknak minősülő információkat osztott meg a tárgyalópartnereivel, ezért a társaság a jelentés pontos tartalmáról részleteket egyelőre nem árul el.

A cég és a szakszervezetek a 2017. szeptember 11-i egyeztetésen abban állapodtak meg, hogy a Tescónak szeptember 25-én éjfélig kell tájékoztatnia a munkavállalói érdekképviseleteket. A KASZ hétfői közleményében arról számolt be, hogy a Tesco a szakszervezeteknek eljuttatott jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó szakszervezeti követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

Ezenkívül a társaság elküldött még egy, a munkavállalói létszámra vonatkozó komplex anyagot is, ezt a szakszervezeteknek még át kell vizsgálniuk, hiszen ez képezi a további tárgyalások kiindulópontját. A tárgyalások az eredeti megállapodás szerint október 2-án, hétfőn folytatódnak – olvasható a KASZ közleményében.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Tesco a jelentésben a béremelésre tett javaslatot és a társaságnál dolgozók létszámáról adott információt, ugyanakkor megjegyezte, hogy „a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”. Bubenkó Csaba korábban közölte: a Tescónál október elején folytatódnak a tárgyalások a sztrájkkövetelésekről, a szakszervezetek addig nem szerveznek munkabeszüntetést.

A szakszervezeti követelések elfogadása érdekében a KASZ és a KDFSZ szeptember 8-án 16 órától 24 óráig, szeptember 9-én pedig 10 órától 24 óráig tartott országos sztrájkot a Tescónál. Hétfő reggel, amikor a jelentés még nem érkezett meg, Bubenkó még azt nyilatkozta, újabb, nagyobb kárt okozó sztrájkot terveznek, de jelen állás szerint ez elmarad. 

A Tescónál a KASZ-nak 2500, a KDFSZ-nek pedig mintegy 1000 tagja van. A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket. A cég közel 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.