Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szolnok megyében is mutyigyanúsak a földügyek Ángyán új jelentése szerint

2017.09.25. 12:33

Három hullámban 19 ezer hektár állami földet árvereztek el Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a terület kétharmada a licitálók 10 százalékához került – olvasható Ángyán József földügyi jelentésében, amelyet a Népszavához juttatott elsőként a volt vidékfejlesztési államtitkár.

Ángyán összesítése szerint ezzel a mennyiséggel Jász-Nagykun országosan a második Fejér megye után az eladott föld területét tekintve, a 19 ezer hektár az országosan értékesített mennyiség 10 százalékát teszi ki. A Fejér megyéről szóló Ángyán-jelentésről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. 

A jelentés szerint a földek 444 nyerteshez kerültek, a megvásárolt területek átlagos mérete 42,1 hektár volt, ez az adat azonban csalóka: a területek kétharmada ugyanis a licitálók mindössze 10 százalékához került, vagyis a 100 hektár feletti, értékesebb birtoktesteken alig 45 nagy érdekeltség osztozott. A nyertesek 58 százaléka 20 hektár alatti területet vehetett meg, így jön ki az átlag. 

A jelentésben az áll, a megyében a területek csaknem ötöde olyan nyertesekhez került, akik a megszerzett birtoktól a megengedett 20 kilométernél messzebb laknak, van közöttük olyan vásárló, aki 230 hektárt szerzett, miközben innen száz kilométerre, egy budai, luxus kivitelű társasházi lakásban él.

A legtöbb és legnagyobb területű földet (1345 hektárt) két olasz tulajdonú cég, a Palotási Mezőgazdasági Zrt. és a Tiszamenti Agrár Kft. jelenlegi és korábbi vezetői alkotta érdekkör szerezte meg, és a nagy területhez jutók közt ott találjuk a megye több Fidesz-közeli multi-milliárdos nagyvállalkozóját, valamint egyes kormánytagok családi, baráti köreit – állítja a jelentésben Ángyán, aki szerint ebben a megyében is általánosan jellemző megoldás, hogy a kedvezményezett kiválasztottak vagy cégeik 2012 és 2015 között előbb bérbe, majd később tulajdonba is megkapták az állami földeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?