Szolnok megyében is mutyigyanúsak a földügyek Ángyán új jelentése szerint

2017.09.25. 12:33

Három hullámban 19 ezer hektár állami földet árvereztek el Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a terület kétharmada a licitálók 10 százalékához került – olvasható Ángyán József földügyi jelentésében, amelyet a Népszavához juttatott elsőként a volt vidékfejlesztési államtitkár.

Ángyán összesítése szerint ezzel a mennyiséggel Jász-Nagykun országosan a második Fejér megye után az eladott föld területét tekintve, a 19 ezer hektár az országosan értékesített mennyiség 10 százalékát teszi ki. A Fejér megyéről szóló Ángyán-jelentésről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. 

A jelentés szerint a földek 444 nyerteshez kerültek, a megvásárolt területek átlagos mérete 42,1 hektár volt, ez az adat azonban csalóka: a területek kétharmada ugyanis a licitálók mindössze 10 százalékához került, vagyis a 100 hektár feletti, értékesebb birtoktesteken alig 45 nagy érdekeltség osztozott. A nyertesek 58 százaléka 20 hektár alatti területet vehetett meg, így jön ki az átlag. 

A jelentésben az áll, a megyében a területek csaknem ötöde olyan nyertesekhez került, akik a megszerzett birtoktól a megengedett 20 kilométernél messzebb laknak, van közöttük olyan vásárló, aki 230 hektárt szerzett, miközben innen száz kilométerre, egy budai, luxus kivitelű társasházi lakásban él.

A legtöbb és legnagyobb területű földet (1345 hektárt) két olasz tulajdonú cég, a Palotási Mezőgazdasági Zrt. és a Tiszamenti Agrár Kft. jelenlegi és korábbi vezetői alkotta érdekkör szerezte meg, és a nagy területhez jutók közt ott találjuk a megye több Fidesz-közeli multi-milliárdos nagyvállalkozóját, valamint egyes kormánytagok családi, baráti köreit – állítja a jelentésben Ángyán, aki szerint ebben a megyében is általánosan jellemző megoldás, hogy a kedvezményezett kiválasztottak vagy cégeik 2012 és 2015 között előbb bérbe, majd később tulajdonba is megkapták az állami földeket.  • Hírek
  • Megtakarítás