Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Milliárdos tételben herdálták az uniós pénzt Kisteleken

2017.09.25. 11:26 Módosítva: 2017.09.25. 15:24

A Miniszterelnökség elismerte, hogy több beruházás szabálytalanul valósult meg Kisteleken uniós pénzből – derül ki abból a birtokunkba jutott levélből, amit Lázár János küldött az LMP-s Hadházy Ákosnak. Gond lehet a település ipari parkjával, logisztikai központjával, valamint egy inkubátorházzal is, a Miniszterelnökség eljárást kezdeményezett valamennyi esetben. 

A Csongrád megyei Kistelek méretéhez képest elképesztő gócpontjává vált az uniós pénz herdálásának. A kisteleki ügyek először annak kapcsán kerültek be az országos sajtóba, hogy kiderült: a beruházó 822 millió forint állami és uniós támogatást költött elegy soha be nem fejezett gyógyszállóra. Ezt a pénzt egy későbbi döntés nyomán egyébként teljes egészében vissza kell fizetni.

Most azonban hivatalossá vált, hogy a hotelügy csak egy a megkérdőjelezhető infrastrukturális beruházások sorából. A kisteleki ipari park és logisztikai központ ügyéről Hadházy sajtótájékoztatója nyomán az RTL Klub számolt be először idén tavasszal, mindkét létesítménynél erős volt a gyanú, hogy nem a legjobb helyre kerültek az uniós százmilliók.

A Hunvestor Kft. által felhúzott logisztikai központ alapkövét eredetileg Kiskunfélegyházán, 30 kilométerrel arrébb tették le, de aztán valamilyen okból Kisteleken épült meg 543,27 millió forint támogatásból. Csordás József, a cég vezetője az Indexnek azt mondta, a logisztikai központot máig nem tudták befejezni, mivel elszámolási vitába keveredtek az NGM-mel, a tárca visszatart a támogtási keretből 110 millió forintot.

Csordás szerint az ellenőzéskor valóban állapítottak meg szabálytalanságokat, ezek azonban kisebb volumenűek: összesen alig több mint 1 millió forintot érinthet, hogy egy támogatói szerződés módosításához nem kértek engedélyt a minisztériumtól, valamint 8 millió forint körüli összeget kérhetnek vissza napelemek túlárazása miatt. Ez azonban nem befolyásolja a beruházás egészét, 2018. januártól szeretnék elindítani a központot, ahol Szerbiából vonaton érkező autókat raknak majd át kamionokra. 

Az ipari park hasonlóan haszontalannak tűnik: 14 cég épített 14 épületet 2014-ben közel egymilliárd forintból, azonban az elkészülés után három évvel csak két épületben folyt munka. A település fideszes polgármestere a tévé kérdéseire válaszolva közölte, az elmúlt években az energiaellátást még nem sikerült megoldani a helyszínen. 

Én polgiként azt látom, hogy ezek a beruházások megvalósultak

– mondta még a polgármester a stábnak az ügyeket kommentálva.

A harmadik kifogásolt projektet a jelek szerint maguk a Miniszterelnökség ellenőrei találták a helyszínre érkezve, Lázár levele szerint egy helyben felhúzott startup-inkubátorházzal kapcsolatban is szabálytalanságok merültek fel. „Az ellenőrzések lefolytatása után mindhárom esetben indokoltnak találtam a szabálytalansági eljárások lefolytatását, amelyeket az érintett Irányító Hatóságok végeznek el” – írta a miniszter. Ha a szabálytalanságok bizonyítást nyernek, milliárdos tételben kérhetnek vissza uniós pénzt az érintett vállalkozásoktól.