Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kivételezésért lobbiznak a Wall Street-i bankok a brit kormánynál

2017.09.25. 09:43

A Goldman Sachs vezette pénzügyi szolgáltatókból koalíció a brit pénzügyminisztériumnál lobbizik, hogy a kivételes pozíciót harcoljon ki a brexit utánra: a bankok szeretnék, ha az egységes EU-s piacon tudnának szolgáltatni akkor is, ha az Egyesült Királyság elhagyja az uniót – írja a Portfolio a Financial News London értesülései alapján.  

A Goldman és a többi bank ezzel megúszhatna azokat a tetemes költségeket, amelyek azzal járnának, hogy a kontinentális Európába költöztetnek komplett üzletágakat.

Az amerikai bankok nyomulását máris rengeteg kritika érte. A lap megszólaltatta a londoni City egy lobbistáját, akinek a pénzintézetét vélhetően nem érinti majd az amerikai bankok által kiharcolni kívánt egyezség, ő úgy kommentálta a terveket, hogy így egyes befektetési bankoknak kedvezőbb lenne a helyzet, mint másoknak. 

A Wall Street bankjai viszont azzal védekeznek, hogy a pénzügyi szolgáltatások más szabadkereskedelmi megállapodásokban is van, hogy különleges státuszt élvezhetnek, és hogy a mostani az egységes EU-s piachoz való mostani hozzáférésükkel közel sem lenne egyenértékű a megállapodás.

A Goldman Sachs egyelőre nem kommentálta az értesüléseket. A banknál kapott lobbista pozíciót Jose Manuel Barroso, a Európai Bizottság korábbi elnöke, akit számos kritika ért az állás elfogadása miatt, pontosan az ehhez hasonló feladatok miatt: a brexit-tárgyalások során így gyakorlatilag a korábbi legfőbb vezetője lobbizhat akár az EU érdekeivel szemben. Juncker etikai vizsgálatot is kezdeményezett elődje ellen, de ezen felmentették Barrosót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?