Kopogtatnak, és megkérdezik, miből él

2017.09.26. 16:43

Egész Európára kiterjedő felmérés indul ősszel a háztartások pénzügyeiről, jövedelmi helyzetéről, fogyasztási és megtakarítási szokásairól. Az Európai Központi Bank (EKB) által koordinált felmérésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október 2-ától gyűjt információkat Magyarországon – írja az MTI KSH sajtótájékoztatója alapján.

Janák Katalin, a KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztályának vezetője ismertette, hogy a második "Miből élünk?" felmérés során az ország 345 településén mintegy 15 ezer háztartást kérdeznek meg október 2. és december 15. között. Az első eredményeket 2018 második felében publikálja a KSH.

Az adatfelvétellel a háztartások gazdasági egyensúlyát próbálják feltárni. Rákérdeznek, milyen tárgyi és pénzügyi javakkal rendelkezik az adott háztartás, mekkora a bruttó jövedelme, milyen kiadásai vannak és a háztartások mekkora hányada rendelkezik az államin kívül magánnyugdíj megtakarítással és életbiztosítással. A véletlenszerűen kiválasztott háztartások választhatnak, hogy a kérdőívet személyesen, a kérdezőbiztosnak válaszolva, vagy az interneten töltik ki, a kitöltés önkéntes és névtelen, cserébe 1000 forint értékű Erzsébet-utalvány jár. Az interneten kitöltők között összesen 8, a kérdezőbiztosnak válaszolók között pedig 5 táblagépet sorsolnak ki.

Az internetes kitöltésre október 31-ig van lehetőség, a személyes interjúk pedig az összeírási időszak végéig, december 15-ig tartanak. A felmérésről részletes információkat az érdeklődők a www.mibolelunk.ksh.hu-n kaphatnak október 2-ától.

A korábbi kutatás szerint a háztartások 90 százaléka rendelkezett 2014-ben ingatlannal, amely európai összehasonlításban is magasnak számít. A háztartások 81 százalékban rendelkeztek legalább egyféle pénzügyi eszközzel, ezen belül 81 százalékuknak volt folyószámlája, 51 százalékának pedig lekötött betétszámlája. Ezzel párhuzamosan a magyar háztartások mintegy 37 százalékának volt adóssága 2014-ben, amely az európai átlag alatti arány. A háztartások nettó vagyona átlagosan 15,6 millió forint volt 2014-ben. 2014-ben a háztartások 25,5 százalékánál a bevételek meghaladták a kiadásokat, 60 százalékuknál a bevételek és a kiadások megegyeztek, és csak 13 százalékuknál haladták meg a kiadások a bevételeket.