Tele lesz a világ az Alibaba új raktáraival

000 I11VI
2017.09.26. 10:31

Brutális tengerentúli terjeszkedésre készül a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba – derül ki a cég frissen bejelentett beruházási terveiből, amelyekről a Reuters írt. Az Alibaba 100 milliárd jüant (kb. 3,9 ezer milliárd forintot) költ a következő öt év folyamán logisztikai hálózatának bővítésére és technológiai fejlesztésére.

A keretből 5,3 milliárd jüant a Cainiao Smart Logistics Network nevű, a legnagyobb kínai logisztikai cégeket tömörítő üzleti szövetségbe fektetnek, amelyben így az Alibaba 51 százalékos tulajdonos lesz és új helyeket kap az igazgatóságban. A tőkeinjekcióval a napi 57 millió kiszállítást bonyolító Cainiao 20 milliárd dolláros üzletté nő, de egyelőre nincsenek arról szóló hírek, hogy tőzsdére menne. 

A hálózatfejlesztésbe öntött hatalmas összeg egyszerre jelzi az agresszív tengerentúli terjeszkedés, és a kínai belső piaci erősítés szándékát az Alibaba részéről. Az újonnan bejelentett közvetlen értékesítési csatornáik közt ott van a Fülöp-szigetek, Indonézia és Thaiföld is, amelyet a dél-kelet-ázsiai, Lazarda Group nevű logisztikai cégbe fektetett 2 milliárd dollárral hoznak létre. 

Az Alibaba globális terjeszkedése az idén év elején felröppent hírek szerint akár Magyarországot is érintheti.

Borítókép: Munkások készítenek elő csomagokat az Alibaba egyik kínai raktárában. - fotó: Str / AFP