2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Magyarországon lenne napelemkirály az Orbán-közeli török üzletember

2017.09.28. 07:13

Beszáll a magyarországi napenergia-bizniszbe Adnan Polat, Erdogan- és Orbán-közeli török üzletember – írja a Magyar Narancs aktuális számában. 

Polatról korábban a hetilap írt már egy portrét, amelyből kiderül, a milliárdos üzletember a Galatasaray futballcsapat volt elnöke, egyes ügyekben közvetít a magyar és török kormány között. Polat emellett üzleti szálakon is kötődik a kormányhoz és Orbán Viktor családjához:

  • 2015 áprilisa után az ő cége kezdte üzemeltetni a törökországi magyar kereskedőházakat (amelyek közül az egyiknek Lévai Anikó unokaöccse, Szeghalmi Balázs volt a vezetője), ezért pedig több mint egymilliárd forintot kapott a külügyminisztérium tulajdonában lévő MNKH-tól.
  • Tőle bérelt törökországi irodát az isztambuli magyar főkonzulátus, az Eximbank és az isztambuli Magyar Intézet.
  • Az egyik cégén keresztül pedig benne volt a Tiborcz Istvánhoz köthető kastélyvásárlásokban is.

Polat most céget alapított hazánkban DNN Solar Partners Kft. néven, és a török Forbesnak azt nyilatkozta, 1000 MW-os nepelemkapacitást szeretne kiépíteni mintegy 183 milliárd forintból. Ez a teljes itthoni napelemállomány négyszerese, és a lap által megszólaltatott iparági szereplők szerint nem is lehetséges ennyi pénzből kihozni, hacsak nincs hozzá állami vagy uniós támogatás. 

A napenergia azért lehet különösen jó üzlet a török üzletembernek, mert Magyarországon januártól a kötelező átvételi rendszer (KÁT) helyét a megújuló támogatási rendszer (Metár) veszi át a 0,5 MW feletti teljesítményű üzemek számára.

Ez azt jelenti, hogy a nagy szereplőknek állami tendereken kell majd elnyerniük a támogatást, ami papíron fenntarthatóbb, ugyanakkor könnyebb lesz jól fekvő cégeket helyzetbe hozni vele. Az Európai Unióból 45 milliárd forintnyi támogatás érkezik majd a Metárba, ami – szélerőművek híján – legnagyobbrészt a napenergiaszektorban kerülhet elköltésre.