Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországon lenne napelemkirály az Orbán-közeli török üzletember

2017.09.28. 07:13

Beszáll a magyarországi napenergia-bizniszbe Adnan Polat, Erdogan- és Orbán-közeli török üzletember – írja a Magyar Narancs aktuális számában. 

Polatról korábban a hetilap írt már egy portrét, amelyből kiderül, a milliárdos üzletember a Galatasaray futballcsapat volt elnöke, egyes ügyekben közvetít a magyar és török kormány között. Polat emellett üzleti szálakon is kötődik a kormányhoz és Orbán Viktor családjához:

  • 2015 áprilisa után az ő cége kezdte üzemeltetni a törökországi magyar kereskedőházakat (amelyek közül az egyiknek Lévai Anikó unokaöccse, Szeghalmi Balázs volt a vezetője), ezért pedig több mint egymilliárd forintot kapott a külügyminisztérium tulajdonában lévő MNKH-tól.
  • Tőle bérelt törökországi irodát az isztambuli magyar főkonzulátus, az Eximbank és az isztambuli Magyar Intézet.
  • Az egyik cégén keresztül pedig benne volt a Tiborcz Istvánhoz köthető kastélyvásárlásokban is.

Polat most céget alapított hazánkban DNN Solar Partners Kft. néven, és a török Forbesnak azt nyilatkozta, 1000 MW-os nepelemkapacitást szeretne kiépíteni mintegy 183 milliárd forintból. Ez a teljes itthoni napelemállomány négyszerese, és a lap által megszólaltatott iparági szereplők szerint nem is lehetséges ennyi pénzből kihozni, hacsak nincs hozzá állami vagy uniós támogatás. 

A napenergia azért lehet különösen jó üzlet a török üzletembernek, mert Magyarországon januártól a kötelező átvételi rendszer (KÁT) helyét a megújuló támogatási rendszer (Metár) veszi át a 0,5 MW feletti teljesítményű üzemek számára.

Ez azt jelenti, hogy a nagy szereplőknek állami tendereken kell majd elnyerniük a támogatást, ami papíron fenntarthatóbb, ugyanakkor könnyebb lesz jól fekvő cégeket helyzetbe hozni vele. Az Európai Unióból 45 milliárd forintnyi támogatás érkezik majd a Metárba, ami – szélerőművek híján – legnagyobbrészt a napenergiaszektorban kerülhet elköltésre.