Megnyílnak a kapuk a bankrendszer felforgatói előtt

2017.09.28. 14:58 Módosítva: 2017.09.28. 18:44

Csütörtökön benyújtotta a parlamentnek a bankok és fintech-cégek számára fontos, az uniós pénzforgalmat harmonizáló törvényjavaslatot Varga Mihály. 

A PSD2 nevű irányelv a bankok számára nagyobb versenyt, a bankolást megújító innovatív cégeknek pedig könnyebb piacra lépést hozhat. A törvény általános indoklása szerint az irányelv elsődleges célja az ügyfelek hatékonyabb védelme, valamint a belső piac további erősítése, az, hogy mind a fogyasztók, mind a kereskedők és a vállalkozások maximálisan ki tudják használni a belső piac nyújtotta előnyöket. A cél egyenlő működési feltételek biztosítása a meglévő és az új piaci szereplők számára, illetve annak megkönnyítése, hogy az új fizetési módok szélesebb piacot érhessenek el.

Az irányelv új típusú szolgáltatók megjelenését teszi lehetővé. Az úgynevezett külső szolgáltatók (TTP-k) kétféle új szolgáltatást nyújthatnak: számlainformációs és fizetéskezdeményezési szolgáltatókká válhatnak. Ezekhez az ügyfelek engedélyével banki adatokat lehet lekérdezni, vagyis a fintech szolgáltatók is hozzáférést kapnak a banki rendszerekhez.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy új, például a kártyatársaságokat az értékláncból kihagyó fizetési szolgáltatások jöhetnek, illetve olyan számlaaggregátor szolgáltatók, akiknél egyszerre több számlát is kezelni lehet – írja a Portfolio a várható fejleményekről. A irányelvnek köszönhetően a most szürkezónában mozgó szolgáltatók világos szabályozás alá esnek majd, a helyi szabályozó (ez nálunk az MNB) pedig felügyeletet kap az új szolgáltatók felett.

A PSD2 hatályba lépésének időpontja 2018. január 13., eddig az időpontig kellett hazai jogszabályokat összhangba hozni vele. Ugyanakkor egy sor technikai részletszabály még nem jelent meg, melyek azonban a PSD2 gyakorlati alkalmazásához elengedhetetlenül fontosak lennének (ilyen például az erős ügyfélazonosításról szóló részletszabály).