Ödön
2 °C
11 °C

Feleannyi áfát csalunk, mint a környező országok

2017.09.29. 07:43

Az online kasszák 2014-es bevezetése óta Magyarországon 7,2 százalékponttal csökkent az adóelkerülés, ezzel az Európai Bizottság tanulmánya szerint feleakkora az adóelkerülés Magyarországon, mint a régió országaiban – számolt be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-t. A hivatkozott tanulmány alapján

a magyarországi becsült áfa-adórés – a költségvetésből kieső áfabevétel – mértéke a 2013. évi 20,9 százalékról, 2015-re 13,7 százalékra csökkent.

A közép-kelet-európai régiós átlag viszont 25,5 százalék, vagyis Magyarországon az adóelkerülés mértéke nagyjából feleakkora, mint ami a környező országokban.

Ebben a gazdaságfehérítésben a legnagyobb szerepe az olyan online eszközöknek volt, mint a 2014-ben bevezetett online pénztárgépek, a 2015-ben bevezetett ekáer, vagyis az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer. Ezek iránt Varga szerint amúgy folyamatos a nemzetközi érdeklődés, az ekáer rendszer alapján például már Szlovákiában és Lengyelországban is bevezettek hasonló rendszereket. 2018 júliusától pedig jön majd az e-számlázás rendszere, ami a miniszter szerint „még nagyobb csapást mérhet a magyar feketegazdaságra”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?