Olivér
4 °C
8 °C

Magyarországnak hamarosan döntenie kell: integráció vagy leszakadás

DSC 0269
2017.09.29. 13:31

A beruházások második negyedévben is folytatódó látványos bővülése miatt a GKI 3,5 százalékról 3,8 százalékra emelte idei GDP-prognózisát, és 2018-ra is hasonló ütemű növekedést vár. Ugyanakkor az intézet elemzése szerint a magyar növekedés, bár lényegesen meghaladja az EU átlagát, a régióban csak szerény eredmény, a tizenegy régiós tagállam közül csak Szlovákia, Horvátország és Bulgária teljesítményénél jobb.

A deficit 2017-ben már hatodik éve lesz 3 százalék alatt, az államadósság pedig csökkenő pályán. Jó eséllyel ez lesz a helyzet 2018-ban is, ami viszont komoly kormányzati siker, amire szükség is van, mivel ez elengedhetetlen feltétele az EU-támogatásokhoz való biztonságos hozzáférésnek. Idén éves átlagban 2,5, jövőre 3 százalék körüli infláció várható. A külső finanszírozási képesség 2017-ben várhatóan 7,5 milliárd euróra, 2018-ban 8,3 milliárd euróra nő, ami a GDP 6,2, illetve 6,4 százaléka. 

A munkanélküliségi ráta 2017-ben éves átlagban 4 százalék közelébe csökken, és 2018-ban is hasonló lesz. A valós munkanélküliség 7-8 százalék körül van a GKI becslése szerint, de kissé már ez is alacsonyabb az EU átlagánál.

A magyar modell fő vonásai – az elvileg kormánytól független intézmények és piaci szereplők egycentrumú, lojalitásalapú vezérlése, valamint az EU-tól való függetlenedés közepette is jogos járandóságnak tekintett támogatások megszerzéséhez szükséges egyensúlyi feltételek teljesítése – évek óta változatlanok. Mindez 2017-2018-ban választási megfontolásokkal – béremelés, költségvetési lazítás – egészül ki. Mindennek forrása nagyrészt az EU-transzferek beérkezése, ára pedig a régiós szintű leszakadás – írja a GKI.

Az unióban a következőkben az európai integráció elmélyítése, az euróövezet kiterjesztése kerülhet napirendre, ami a következő években komoly kihívás elé állítja az EU-támogatásokra épülő magyar modell fenntarthatóságát. A következő években megváltozó EU-hoz való igazodás az egész magyar politikai elit számára stratégiai kérdés, ami jelentheti a jogállami és piacgazdasági megoldások felé fordulást, de ennek ellenkezőjét is. A GKI szerint a kormányzatnak rövidesen döntenie kell Európa-politikájának felülvizsgálatáról, többek között az euróövezethez való csatlakozásról, ha nem akar végképp az EU perifériájára, leszakadó pályára kerülni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?