Az Auchannál is nő a feszültség

D MTZ20120830012
2017.10.04. 08:08

Legalább 20-30 ezer forint az eltérés az Auchan béremelési ajánlata és a szakszervezetek követelése között, emellett létszámhiány is van az áruházakban – értesült a Világgazdaság. 

A lap úgy tudja, a Tescóhoz hasonlóan az Auchannál is benne van a pakliban, hogy sztrájkolni fognak a dolgozók. A munkavállalói érdekképviselet szerint legalább 10-15 százalékos az általános létszámhiány a bolthálózatnál, amely hazánkban 19 áruházat, 18 diszkont-üzemanyagtöltőállomást, egy szupermarketet és egy online áruházat üzemeltet, illetve közel 7000 főt foglalkoztat. Ennél is fontosabbnak tűnik, hogy a szakszervezetek az első tárgyaláson jóval nagyobb, 20-30 ezer forintos béremelési igényt fogalmaztak meg, mint amit a vezetés elképzelt. 

Az Auchan Retail Magyarország vezetősége mindent elkövet munkatársai elégedettségéért és odafigyel alkalmazottjai igényeire, valamint egész évben kapcsolatban áll a szociális partnerekkel is – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a társaság. Az elmúlt két év alatt a vállalat összesen 2,7 milliárd forintot fordított magyarországi bérfejlesztésre, ez idő alatt átlagosan 24 százalékkal növekedett az áruházi munkatársak bruttó munkabére, írták. A cég részvényesi programmal, a munkatársak képzésével, fejlődési lehetőségekkel, hosszú távú karrierút kínálásával próbálja megtartani a dolgozóit a munkaerőhiány-sújtotta kiskerszerktorban.  

Eközben a Tesco és a cégnél működő szakszervezetek között október 13-án folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről. A tét immár az, hogy a hipermarket megtartja-e 15 ezer forintos bérelőnyét a januártól 180 500 forintra emelkedő garantált bérminimummal szemben is.