Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Theresa May marasztalja a külföldi munkavállalókat

2017.10.04. 15:12

Theresa May szerdán a Konzervatív Párt manchesteri kongresszusán leszögezte: London azt szeretné, ha a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok a brit uniós tagság megszűnése után is az országban maradnának – írja az MTI.

May a kormányzó konzervatívok éves kongresszusának zárónapján kijelentette, Nagy-Britannia 2019 márciusáig mindenképpen kilép az Európai Unióból, de átfogó és mély partneri viszony kialakítására törekszik az unióban maradó országokkal.

A külföldi EU-állampolgárokkal kapcsolatban kifejtette, tudja, hogy a kilépési folyamat körükben bizonytalanságot és idegességet kelt. "Nem lehet azonban elég gyakran hangsúlyozni: nagyra tartjuk az Önök hozzájárulását országunk életformájához, és szívesen látjuk Önöket" - fogalmazott a kormányfő.

May felszólította a kilépési tárgyalások küldöttségeit, hogy mielőbb érjenek el megállapodást ebben a kérdésben, mert London azt szeretné, ha Nagy-Britanniában maradnának az ott élő külföldi EU-állampolgárok. 

Kérdés, mit szólnak mindehhez a brexitpárti britek, akiknek körében éppen a brit munkaerőpiacon egyre nagyobb számban jelen lévő uniós bevándorlók jelentették az aggodalmak fő forrását, és annak reményében szavaztak a kilépésre, hogy azzal együtt tőlük is megszabadulnak.