Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

100 ezer diákhiteles úszhatja meg a fizetést gyerekszüléssel

BJASZ20170927001
2017.10.05. 08:13

Mintegy százezer embert érinthet a diákhitel-tartozás felfüggesztéséről, illetve elengedéséről szóló kormánydöntés, mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára a köztévén.

Ahogy arról írtunk már, a diákhitellel tartozó nők esetében 2018. január 1-jétől az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyereknél a felfüggesztés mellett a tartozás felét elengedik, a harmadik gyerek esetében pedig teljes mértékben elengedik a tartozást.

A diákhitelt 2001-es indulása óta mintegy 400 ezren vették fel, a felfüggesztést és az elengedést a 2018. január 1-je után született gyerekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától kezdve kérhető, és az örökbefogadott gyerekek esetében is érvényesíthető.

A kedvezménybe a már meglévő gyerekeket is beszámítják, tehát ha már van egy gyerek, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak. A felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem nő, és ha valakinek mindkét típusú diákhitele van, akkor eldöntheti, hogy melyikre érvényesíti a kedvezményt.

A demográfiai csomaggal extrém esetben egyébként akár 14 millió forintnál nagyobb összeg is összeszedhető.