2024. június 22. 15:00
Georgia 1
Csehország 1
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00 ÉLŐ
Törökország 0
Portugália 2
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

A kormány szerint bulvárkacsa a külföldi élelmiszer-kereskedelmi üzletláncok kiszorítása

D MTZ20160907002
2017.10.07. 08:42
Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa cáfolta a Magyar Időknek, hogy ki akarnák szorítani a multikat, ugyanakkor a cél valóban az, hogy a kereskedelemben minél nagyobb hányad legyen magyar tulajdonban.

Szatmáry Kristóf a kormánypárti napilap szombati számában a Magyar Nemzet azon információira reagált, melyek szerint a 2018-as választások után a kormány a média, az energetika és a bankszektor után az élelmiszer-kereskedelemben is megfordítaná a tulajdonosi arányokat a multik kárára.

Szatmáry szerint az igaz, hogy a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a nemzetgazdaságban a hazai tulajdonú kisvállalkozások versenyképessége erősödjön a nagy iparági szereplőkkel szemben, és az a kívánatos, hogy a kereskedelemben minél nagyobb hányad legyen magyar tulajdonban. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bárkit el akarnánk, egyáltalán el tudnánk üldözni az országból - tette hozzá. A miniszteri biztos "bulvárkacsának" nevezte a Magyar Nemzet állítólagos értesülését a külföldi cégekhez érkező, titokzatos telefonálásokról.

A Magyar Időknek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is úgy nyilatkozott: tagjaik közül egyetlen vállalat sem jelezte, hogy kormányzati nyomást érezne a tulajdonviszonyával kapcsolatban. A lap megkereste az üzletláncokat is - köztük a Lidlt, az Aldit, a Spart - , hogy érkezett-e ilyen jellegű kezdeményezés hozzájuk, a vállalatok vagy cáfolták, hogy kaptak volna megkeresést, vagy nem kommentálták az értesülést.