Hadházy feljelenti Orbánt, mert korrupcióval vádolta meg

2017.10.10. 13:52

Hadházy Ákos feljelenti Orbánt, mivel korrupcióval vádolta meg a képviselőt, miután az a kétszeres áron beszerzett lélegeztetőgépekről kérdezte hétfőn a parlamentben, írja a Független Hírügynökség.

Nem tehetek egyebet, kénytelen vagyok feljelenteni a miniszterelnököt, ő sem vádolhat senkit alaptalanul, márpedig engem korrupcióval vádolt

– mondta el Hadházy. 

Az ügy háttere: Hadházy arról kérdezte Orbánt, hogy kinek van igaza egy lélegeztetőgép-beszerzési ügyben, ahol a General Electric olcsóbb ajánlatot adott egy kórházi beszerzésre, mire az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a teljes közbeszerzést érvénytelennek nyilvánította, és újat akart kiírni új feltételekkel. A döntést a GE megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, és nyert: a hatóság kimondta, hogy indokolatlan volt a közbeszerzési pályázat beszántása, és büntetést is kiszabott.

Ezek után Hadházy olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyekből kiderül, hogy az ÁEEK nem fogadta el az ítéletet, és egy neves ügyvédi iroda közbenjárásával fellebbez a Közbeszerzési Döntőbiztottságnál, vagyis „az állam perli az államot, hogy drágábban szerezhessen be gépeket”.

Orbán szerint példátlan, hogy egy folyamatban lévő ügyben egy képviselő a parlamentben lobbizzon egy cég mellett (ezzel arra utalhatott, hogy szerinte az LMP társelnöke a GE érdekében lobbizhat valójában).

Ennél nagyobb korrupciós ügyet még nem láttam

– mondta a kormányfő, majd következő válaszában kijelentette, hogy vizsgálatot kér emiatt.

A Fidesz az üggyel kapcsolatban kedd délutánra kiadott egy nyilatkozatot, ami a következő érvelést tartalmazza a furcsa közbeszerzés ügyében:

"Hadházy Ákosnak kell arra a kérdésre válaszolnia, hogy miért képvisel nyíltan egy külföldi céget szemben a magyar cégekkel a parlamentben? Válaszolja meg azt is, hogy parlamenti felszólalása előtt találkozott-e külföldi üzletemberekkel vagy külföldi követségek munkatársaival! Munkatársai találkoztak-e külföldi cég vagy követség képviselőivel a felszólalása előtt?"