Hét órával csökkentené a munkahetet a legnagyobb német szakszervezet

2017.10.10. 18:13 Módosítva: 2017.10.11. 08:39

Kedden közleményben tudatta a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, hogy a 2018-as bértárgyalásokon a 6 százalékos béremelés mellett, azt az új jogot is követelik majd, hogy a dolgozók két évre külön indoklás nélkül heti 28 órára csökkenthessék munkaidejüket – írja az MTI.

A fém- és az eletronikai ipar több mint 2,2 millió munkavállalóját összefogó érdekképviselet szerint az autóiparban zajló töretlen növekedésre és a megrendelések bőségére tekintettel méltányos, hogy a vállalatok sikereiből a munkavállalók is részesülnek, álláspontjuk szerint ezért van szükség a béremelésre.

A 28 órás munkahéttel kapcsolatban azt hangsúlyozták, hogy a munkaadók minden eszközzel igyekeznek meghosszabbítani a munkaidőt a dolgozók egészségének, és a család és karrier összeegyeztethetőségének kárára, ezért a munkavállalóknak is ugyanolyan lehetőséget kell adni munkaidejük csökkentésére. Azt érdemes megemlíteni, hogy a 28 órás munkahétre eddig is át lehetett térni a megfelelő bércsökkentéssel együtt, így viszont a munkáltató két év után köteles lenne visszavenni az alkalmazottat a 35 órás hétre.

Mint írták, az ágazatban mindössze 20 százalék a teljes állásban dolgozó nők aránya, a rugalmasabb beosztással viszont ezt növelni lehetne, ez pedig hozzájárulna a szakemberhiány enyhítéséhez. A munkaadók azon ellenvetésére is válaszoltak, miszerint a munkaidő feletti önálló rendelkezés lehetőségének bővítése, valamint a munkaidő csökkenése révén kieső bér pótlására irányuló követelések rontják a globális piacokon tevékenykedő cégek versenyképességet.

Szerintük aki részmunkaidős állás vállalására kényszerít embereket azért, mert gyermeket nevelnek, az

önként lemond azokról a szakemberekről, akikre a jövőben szüksége lesz.