A gyerekbiciklik felét kellett vonni a forgalomból

2017.10.11. 16:28

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot idén megszüntették, és betették az NFM alá. Viszont ezért adhatnak ki a kormány honlapján így olyan vicces híreket, mint hogy a kettes számú gazdasági minisztériumunk "akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma" mire jutott rollertesztelés közben. 

Nos, egyébként nem sok jóra, pedig bicikliket vagy gördeszkákat is teszteltek a minisztérium emberei. 18 gyerekbicikliből 9, a 15 biciklis gyerekülésből 8, a 14 gördeszkából 3, a 8 görkorcsolyából 1 és a 12 rollerből 5 nem teljesítette az előírt követelményeket. Azaz nem voltak elég biztonságosak. 

A kifogásolt 26 terméket kivonták a forgalomból, ebből 17 fajta terméket vissza is kellett hívni a vásárlóktól is.

A bicikliknél a leggyakoribb hiba a rövid vagy gyenge oldalsó támasztókerék volt, de előfordult a nem megfelelően takaró láncvédő és az olyan markolat, amelyről lecsúszhat a gyerek keze. Egyszer pedig letört a nyereg is.

A biciklis gyereküléseknél a legnagyobb veszélyt az okozza, ha nem megfelelő az ülés vagy a gyermek rögzítése. A gördeszkáknál és a rollereknél a nem megfelelő szilárdság volt a legjellemzőbb, de volt, hogy a deszkák felülete volt túl csúszósnak minősített.. Ezek a hiányosságok akár súlyos sérüléseket, kéz- és lábtörést vagy mondjuk fejsérülést okozhatnak. További baleseteket okozhatnak az éles élek, vagy az olyan nyílások, amelyekbe beszorulhat a gyerek valamilyen testrésze, praktikusan a keze.