A Gucci jövőre nem gyárt több állatszőrből készült ruhát

2017.10.12. 21:04

Az állatjogi aktivisták hatalmas sikerként értékelik, hogy az olasz divatmárka, a Gucci bejelentette, hogy 2018-tól nem használnak állattól származó szőröket a ruháikhoz. A cég egyébként a fenntarthatóság melletti elkötelezettséggel magyarázta a döntést a BBC szerint.

Nagy-Britanniában már 2000 óta tilos állatokat kizárólag a szőrük miatt tartani, de importálni állatokból készült tárgyakat továbbra is szabad. A legnépszerűbb a róka- és a nercprém, és az egész iparágat 22 milliárd fontra becsülik globálisan.

A BBC több iparági szereplőt is megkérdezett a Gucci döntéséről, és a legtöbbeket rosszul érint a Gucci döntése. Egyes vélemények szerint az állatokból készülő ruhák konkrétan védik a környezetünket, hiszen természetes anyagból készülnek, így egyszer majd le is bomlanak, illetve a műszőrmével ellentétben nem kellenek kémiai anyagok az előállításához. Mindeközben az állatvédők évtizedek óta azon dolgoznak, hogy sehol se lehessen állatok kínzásával előállított ruhákat kapni. Sok állatok borzalmas körülmények között tartanak, hogy aztán élve megnyúzzák őket egy drága kabátért.

Az Egyesült Királyság szőrmeellátásának 70%-a Európából (főleg Dániából és Finnországból) érkezik, de Kína és Amerika is élen jár ebben az iparágban.

Természetesen az állatvédők most ujjonganak, hiszen a Gucci a világ egyik legismertebb ruhamárkája, és ezzel a lépéssel példát mutathatnak az egész divatiparnak.