Az ÁSZ elnöke beleszólna az adópolitikába

2017.10.12. 17:33

Igen különös interjút adott az 1991 és 2010 között Fidesz-tag Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) aktuális elnöke a Magyar Időknek. A független ÁSZ legutóbb azzal került be hírekbe, hogy váratlanul nekiment a Jobbiknak.  A szervezet alapvető célja az állam vagyon felhasználásának rendszeres ellenőrzése, a közpénzügyek átláthatóságának elősegítése. 

Domokos viszont bejelentette, hogy beleszólna például az adópolitikánkba. Persze nem igazán komolyan, de azért elég konkrétak az elvárásai:

  • másfél százalék helyett rövid távon 0,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot akar az ÁSZ-elnök,
  • bizonyos statisztikai gazdasági növekedés felett valamekkora egyszeri pénzadománnyal kéne megajándékozni a dolgozókat, a nyugdíjprémiumhoz hasonlóan. 
  • és az szja-hoz szerinte nem szabad hozzányúlni, maximum a jelenlegi egy kulcsot lehet csökkenteni.

A javaslatok önmagukban nem világrengetőek vagy épp biztosan nyitott kapukat döngetnek az NGM-ben. Mindenesetre az mindig furcsa, ha egy pozícióban lévő, (akár pillanatnyilag nem párttag) fideszes nyilvánosan üzenget egy másiknak.  

Az interjú további része arról szól, hogy a kormány gazdaságpolitikája szerinte pont tökéletes, és Domokos szerint gazdasági növekedésünk nem függ az uniós pénzektől. Minden jó, és amit csinálnak, az egy út, amin tovább kell menni.