Kérésre a cégeknek is törölniük kell az adatainkat

2017.10.13. 19:00

Bár már megvan egy ideje az EU új adatvédelmi rendelete, tényelgesen hatályba lépni csak jövő május 25-én fog.  A vállalatok ezért azzal szembesülhetnek, hogy a jó minőségű termékekhez és szolgáltatásokhoz rengeteg adatra lehet szükségük az ügyfelekről, miközben az adatvédelmi jogi szabályozás egyre szigorodik, magyarázta Bana Tímea, a Dentons jogásza.

Szerinte bár még van idő a rendeletnek való megfelelésre jövő májusig, de el is kell kezdeni, mert viszonylag sok fontos dolog változni, nem utolsó sorban például a maximális bírság mérete. Ilyen változások lesznek például:

  • Egyszerű, közérthető tájékoztatás kell akkor, amikor elkérik a belegyezésünket az adataink felhasználására, pontosabban "az adatvédelmi hozzájárulás" megadásakor. Közérthető alatt azt kell érteni, amit akár egy gyerek is megért.
  • Az adathordozhatósághoz való jog, ami alapján az egyének az adataikat átvihetik egyik szolgáltatótól a másikhoz,
  • A jog a törléshez, ami alapján - a kötelező adatkezelés körén kívül elő esetekben – bárki kérheti az adatai törlését.
  • Az egyének gyorsabban, hatékonyabban tudják érvényesíteni jogaikat az adatkezelőnél vagy az adatkezelővel szemben.

A cégeknek pontos adatokkal kell rendelkezniük az adatkezelésükkel kapcsolatban, ez jelentős adminisztratív terhet fog jelenteni, így nagyobb szolgáltatóknál plusz embereket kellehet felvenni erre.

Az adatvédelmi gondokat, például az adatlopásokat, adatszivárgásokat a cégeknek önkéntesen és gyorsan kell bejelenteniük a hatósághoz. Már a megfelelő intézkedések megtétele és az érintettek tájékoztatása mellett.

Végül, de nem utolsósorban az adminisztratív bírság maximuma sokszorosára nő: a jelenlegi legfeljebb 20 millió forintról maximum 20 millió eurós (6 milliárd forintos) összegre, vagy a vállalat globális bevételének 4 százalékra nő. Ami már nem vicc egy nagyobb cégnek sem.