Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Bajban vagy? Gyere, itt van 1 milliárd dollár

2017.10.15. 11:05

Oroszország felajánlotta, hogy átalakítja a vele szemben fennálló venezuelai adósság egy részét. Az erről szóló dokumentumot már eljuttatták a venezuelai kormánynak, a megállapodás még az év vége előtt tető alá hozható – jelentette be az orosz pénzügyminiszter. Anton Sziluanov azt nem közölte, hogy pontosan mekkora összegről egyeztetnek, de azt igen, hogy nem az adósság elengedéséről, hanem az adósság átütemezéséről van szó.

Venezuela mintegy 3 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak. Értesülések szerint Moszkva 1 milliárd dollár adósság átütemezését ajánlotta fel. Venezuelának pont ennyit kellett volna visszafizetnie Oroszországnak az idén, de ezt nem tette meg.

A venezuelai kormánynak és a PDVSA állami olajcégnek együttesen mintegy 4 milliárd dollárnyi adósságot és kamatot kell rendeznie az év végéig, miközben egyre apad az ország devizatartaléka. Ez szeptember elején már csak 9,873 milliárd dollár volt, ami csaknem kétévtizedes mélypontot jelent.

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt gyakorlatilag összeomlott. (MTI)