Macron keményebb intézkedéseket ígért a marseille-i támadás után

2017.10.16. 00:33

A munkanélküliség már fokozatosan csökken, de igazán másfél-két év múlva lesznek érezhetők a reformok hatásai a munkanélküliség csökkenésében, mondta Emmanuel Macron francia államfő vasárnap a májusi megválasztása óta adott első televíziós interjúban, amit a TF1 tévének adott.

Viszont szerinte nem lehet megítélni egy köztársasági elnök tevékenységét kizárólag egy mérőszám alapján. A választási ígérete az volt, hogy a mostani 9,5-ről 7 százalékra fog csökkenni a munkanélküliségi ráta a mandátum végéig.

Öt hónappal hivatalba lépése után az elnöknek a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét célzó munkajogi reformja már életbe lépett a számos utcai tiltakozás ellenére. A kormányzat most a munkanélküli segélyek átalakításáról, valamint az átképzési programokról szóló második reformcsomagról folytat egyeztetéseket szakszervezetekkel és munkáltatói szervezetekkel.

A népszerűségéből a nyári hónapokban több mint húsz százalékpontot vesztett államfő emlékeztetett arra, hogy a kormány az elkövetkező öt évben mintegy 15 milliárd eurót kíván fordítani a fiatalok, a szakképzetlenek és a hosszú ideje állást keresők képzési programjaira, írja az MTI.

Kiutasítanák, aki bűncselekményt követ el

Macron ígéretet tett arra is, hogy ezentúl minden olyan, az országban illegálisan tartózkodó külföldit kitoloncolnak a hatóságok, aki bűncselekményt követ el. Törvénymódosítás nélkül „keményebb intézkedéseket fogunk hozni, meg fogjuk tenni, amit meg kell tenni", mondta a hónap eleji, két áldozatot követelő Marseille-i terrortámadás tunéziai elkövetőjére utalva.

A 30 éves Ahmed Hanadzsit a merénylet előtt két nappal Lyonban rajtakapták egy bolti lopáson, amiért őrizetbe került. Kihallgatása után a lopásért nem indult ellene eljárás, ugyanakkor az ilyenkor előírt szabályzatnak megfelelően nem szállították át a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók gyűjtőfogházába, hanem szabadon engedték. Az illetékes prefektust ezért szerdán menesztette a belügyminiszter. „Hatékonyabbnak kell lenni a kiutasítási politikánkban" – mondta Macron.

Hivatalos adatok szerint a tavaly ellenőrzött és kiutasított 90 ezer illegális bevándorlónak alig 20 százaléka hagyta el ténylegesen Franciaországot. „Nem kielégítőek a kapcsolataink a származási országokkal, azok nem fogadják el, hogy visszaküldjük azokat, akik ilyen helyzetben vannak. Ezért hetekkel ezelőtt azt kértem a kormánytól, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat, ez éppen folyamatban van, annak érdekében, hogy ezen a téren sokkal jobban tudjunk fellépni" – tette hozzá. Macron megerősítette, hogy a jövő elején új menekültjogi törvény lép életbe, amely szigorítani fogja a szabályozást.