János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rengeteg új lakás lesz nálunk gagyi

B  OB20170123023
2017.10.16. 07:43 Módosítva: 2017.10.16. 08:00

Eléggé megdrágultak az építőanyagok, bizonyos alapanyagokra pedig akár hónapokat kell várni, írja a Világgazdaság a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) adataira hivatkozva. Ennek oka, hogy a hazai építőipart igen komolyan felpörgették az állami támogatások.

Azt eddig is tudtuk, hogy komoly szakemberhiány van az iparágban, de a szövetség vezetője, Vidor Győző szerint számos alapanyaghoz is jóval nehezebb hozzájutni. A speciális szakipari munkások hiánya, az építőanyagok drágulása és szűkössége miatt pedig nem tudni, hogy hány új lakás készül el idén, a MÉASZ 16-20 ezerre számít.

Ezek között viszont várhatóan sok lesz a gagyibb, amiből kispórolják a normális építőanyagokat. Pontosabban Vidor szerint az épülő lakások közt most

sok a „gazdaságosan” kivitelezett, vagyis a közepes minőségű alapanyagokból megépülő.

Főleg a szálas hőszigetelők szállítási ideje és ára nőtt meg, utóbbi átlagosan 10-20 százalékkal. 

A szövetség szerint nem ért célt a kormányzati támogatási program, ugyanis a lakossági energetikai felújítások még mindig elég rosszul állnak. Elég gyorsan drágul a kivitelezés is, az építési cégek 10 százalékos áremelkedést várnak már az idei második félévre is.

A szakemberhiány megdobta a még elérhető dolgozók bérét, a cégek személyi jellegű kiadásainál 21-22 százalékos növekedést látnak. Miközben az első fél évben a szakemberhiány miatt még 3-6 hónapos csúszással terveztek átlagosan a projektekre. Legutóbb pedig még a feltűnő „kalandorprojektekre” is panaszkodtak, ahol kérdésesnek tűnt a beruházók tényleges háttere.

Borítókép: Oláh Tibor / MTI

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!