16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Eltörlik a kötelező kéményellenőrzést

2017.10.17. 13:52

Az Országgyűlés kedden 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett elfogadta azt a törvénymódosító csomagot, ami alapján eltörlik a kötelező kéményellenőrzést – írja az MTI.

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete nagyon kiakadt a tervezet bejelentése után szerintük kormány nem a biztonsági szintek átértékelése miatt akarja megszüntetni a kötelező kéményellenőrzést, hanem csak azért, mert amúgy se tudja ellátni. A kéményseprők szakszervezete szerint az állam életveszélyesen kevés emberrel végezget ellenőrzéseket, tavaly például 600 településen egyáltalán nem járt kéményseprő. Korábban azt közölték, hogy mivel a magyar hatóság nem válaszol a panaszaikra, a pápát kérik, hogy imádkozzon azokért, akik a kéményseprő-hiány miatt halnak meg.

A törvénymódosító csomag emellett eltörli a kutak engedélyezési és bejelentési kötelezettségét 80 méter mélységig. Továbbá kimondja, hogy az olyan kutaknál sem kell az eljárásért igazgatási szolgáltatási díjat fizetni, ahol a vízjogi engedélyezési eljárás fennmarad.

A parlament a változtatásokkal létrehozta az uniós támogatással megvalósuló Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszert (VIZEK), aminek a célja az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárás online-ná tétele, továbbá a vízkészletjárulék elektronikus megállapításának, bevallásának és megfizetésének lehetővé tétele.

A mezőgazdasági célú vízhasználóknak megemelik a járulékmentesen felhasználható víz­mennyiséget, amely így az öntözésnél 50 ezer köbméter/év helyett 400 ezer köbméter/évre, a halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 ezer köbméter/évről 300 ezer köbméter/évre nő.  • Hírek
  • Hírek