Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felpörögtek az építkezések augusztusban

2017.10.17. 10:46

Kiemelkedően jó teljesítményt nyújtott az építőipar augusztusban a KSH friss adatai alapján: az építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi bázist, júliushoz képest pedig 9,8 százalékkal többet termelt az iparág.

2017 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal nőtt Az épületek építésének növekedése augusztusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. 
  • A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal.
  • Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye a növekedés.

Mindez azt mutatja, hogy bár a munkaerőhiány problémát okoz az iparágban, egyelőre még nem fékezi nagyon az építőipar teljesítményét. A Portfolio cikkéből az is kiderül, hogy bár a 2005-2006-os iparági rekordhoz számos egészségtelen tényező járult hozzá, mint például az állami költségvetés elszállása és a lakossági devizahitelezés felpörgése, hosszabb időtávon még messze van a csúcstól az építőipar teljesítménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!