Visszavonulót fúj a kormány: maradnak a nejlonzacskók

2017.10.17. 08:13

Mégsem drágítaná meg a nejlonzacskót a kormány, a törvényjavaslatból egy módosítóval kivennék a zacskó termékdíjának emelésére vonatkozó részt, írta a Zoom.hu. Az adóemelés visszavonása formálisan a törvényalkotási bizottság javaslataként került a parlament elé, de az ilyen javaslatok mögött általában a kormány áll.

A bizottság indoklása szerint változóban vannak az uniós szabályok, korai lenne a kormány által még két hete javasolt termékdíjemelés, indokolatlan terheket róna a magyar cégekre. A kérdés újraszabályozását a kormány felfüggeszti addig, amíg el nem fogadja az unió az új – a korábbinál egyébként vélhetően szigorúbb – környezetgazdálkodási szabályokat. 

Ahogyan korábban már írtunk róla, Magyarországon a most érkező környezetvédelmi termékdíjas  törvénymódosítás érdemi változást hozott volna a zacskóhasználatban.

A hazai boltok többségében már ma is fizetni kell a pénztárnál, ha zacskót kérünk, de a jogszabály alapján egy csomó zacskótípus a sima műanyagokra vonatkozó, olcsóbbik (57 forint termékdíj/kg) kategóriába is belefér, ezért a boltoknak nem kell túl sokat elkérniük érte.

A törvénymódosítás pontosabban és szigorúbban határozta volna meg, mi mindent kell az eredetileg a zacskók számára kitalált, 1900 Ft/kg-os kategóriába sorolni, így az extravékony, pékáru, zöldség és friss hús számára fenntartott átlátszó zacskókon kívül minden durván megdrágul a kereskedőknek. A kormányzat a zacskók további visszaszorulását és plusz költségvetési bevételt is remélt a változtatástól.

A kormány mostani visszakozása után viszont úgy tűnik, még évekig maradhatnak a magyar boltokban a műanyag zacskók.  • Tippek
  • Biztosítás