Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A kínai lakosság elkezdett felzárkózni a cégekhez az eladósodottsági versenyben

2017.10.20. 16:56

A Kína lakossága által felvett fogyasztási hitelek állománya közel 30 százalékkal haladta meg szeptember végén az egy évvel korábbit, az ingatlancélú hitelek állománya pedig majdnem 23 százalékkal gyarapodott ez idő alatt - derült ki a kínai jegybank pénteken közzétett adataiból.

Szeptember végén elérte a 30 200 milliárd jüant (4560 milliárd dollár) a lakosság fogyasztási hiteleinek értéke, az ingatlanhitelek állománya pedig 31 100 milliárd jüanra nőtt, ezen belül a jelzáloghitelek értéke 26,2 százalékkal 21 100 jüanra emelkedett.

A friss adatok azt mutatják, hogy a lakosság gyorsan felzárkózik a vállalatok mellé az eladósodottsági versenyben, és hitelállományának növekedése jórészt ingatlanpiaci befektetésekhez köthető. Elemzők azt gyanítják, hogy a fogyasztási hitelek egy részét ingatlan- vagy részvényvásárlásra fordítja a lakosság.

Cso Hsziao-csuan, a kínai jegybank elnöke éppen csütörtökön figyelmeztetett arra, hogy eszközbuborékok alakulhatnak ki a világ második legnagyobb gazdaságában, amelynek növekedését a banki hitelezés rekordmértékű bővülése és az állami infrastrukturális beruházások hajtották tavaly. A kommunista párt kongresszusán felszólalva úgy fogalmazott, hogy Kínának védekeznie kell a túlzott optimizmus ellen, mert egy devizapiaci vagy adósságnyomás az eszközárak hirtelen összeomlásához vezethet a növekedés hosszú időszaka után.

A kínai kormány szerint az ország adósságállománya általában véve kezelhető, a szuverén és a lakossági adósság szintje jóval alacsonyabb mint a fejlett országoké, a megtakarítási ráta pedig messze nagyobb. A kínai adósságproblémáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.