János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövőre új korszak kezdődhet az adózásban

2017.10.24. 19:05 Módosítva: 2017.10.24. 19:32

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye szerint ha az Országgyűlés megszavazza, jövőre hatályba lépnek az ügyfélbarát adóeljárás alapjait lefektető törvények, és egyszerűbb, könnyebb és még inkább ügyfélbarát lesz az adózás – írja az MTI.

A nemzetgazdasági tárca kedden nyújtotta be az adózás rendjét meghatározó törvényjavaslatot, ami szerintük új korszak kezdete lehet az adózásban, az adóhivatal ugyanis több, Európában is példaértékű szolgáltatással segítené az adózókat. 

A tárca közleménye szerint a belső jogharmonizáció miatt szükséges több adójogszabály módosítása is, az erre vonatkozó javaslatot szintén kedden adta be a tárca a parlamentnek.

Bővülő NAV szolgáltatások

A tájékoztatás szerint a nyári társadalmi vitára bocsátás után a szakmailag indokolt, illetve az adózók javára történő változtatásokat megvizsgálták, és jelentős részüket át is vezették. Emiatt csökkentették például az önellenőrzési pótlék mértékét és ennek köszönhető az is, hogy a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese marad.

Az is kiderült, hogy a NAV több szolgáltatását még tovább bővítené a tervezet. Ennek keretein belül többek közt

  • bevezetnék a kezdő vállalkozások mentorálását,
  • könnyen használható online felületet biztosítanának a bejelentéshez,
  • és több mint duplájára emelnék az automatikusan járó pótlékmentes részletfizetés összeghatárát.

A közlemény szerint jövőre még inkább megéri majd az adóhivatal honlapját felkeresni, 2018-tól ugyanis a NAV közzéteszi honlapján a megbízható adózók nevét és adószámát.

A lakosságot érintő könnyítés lenne az automatikusan járó pótlékmentes részletfizetés összeghatárának több mint a duplájára emelése – tetté hozzá.

Ide is elér a bürokrácia-csökkentés

A bürokrácia-csökkentés is érinti az adózási eljárást, ennek köszönhetően pedig számos bonyolult jogintézmény megszűnhet jövőre. A tervezet szerint nem lesz például

  • fokozott adóhatósági felügyelet, az adóeltitkolókat és adócsalókat ugyanis eleve azonnal kiszűri a NAV,
  • megszűnne az adószám felfüggesztése,
  • valamint több, a mulasztási bírság kiszabásának alapjául szolgáló tényállás is.

Emellett arra is kitértek, hogy a pusztán időhúzás miatt benyújtott fellebbezések visszaszorítására is alkalmas az az új szabály, amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésről, és az esedékességig megfizeti a határozatban előírt adókülönbözetet, mentesülne a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól.

A nemzetgazdasági tárca 2014 ősze óta dolgozik az új adóeljárási koncepción, amelyből több adózóbarát intézkedés – például a támogató eljárás, az adózók minősítése, az e-szja – már most is segíti a lakosságot és a vállalkozásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!