Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Csíki Sör venné meg a Heineken gyárait

DNAND20170324011
2017.10.25. 07:53

Az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft.  jelezte a Heineken vezetésének, hogy szívesen megvásárolná a holland cég év végén bezáró martfűi és állítólag bezárni tervezett csíkszeredai gyárát - ezt mondta a Világgazdaságnak a Lénárd András, a Lixid Projekt vezetője. Ezzel elég érdekes fordulatot venne a holland és székely sörgyártók vitája, amely Magyarországra is átcsordogált. 

Ugyan a Világgazdaság szerint a Heineken még nem erősítette meg, hogy bezárná a csíkszeredai gyárát, a lap úgy tudja, már eldőlt, hogy a termelést innen Marosvásárhelyre telepíti át a cég. A Csíki Sör gyártója ezért bejelentette, hogy ha a Heineken úgyis menne, megvenné tőle a gyárat, az ott gyártott Hargita sörmárkával együtt, amelyet Lénárd és társai szerint sokat veszítene a hitelességéből, ha Marosvásárhelyen állítanák elő. 

A martfűi gyárának bezárásáról viszont már hivatalosan is döntött a Heineken, ahogy azt korábban bejelentették, 2018 januárjáig megszünteti itt a gyártást a cég, a telephely pedig logisztikai központként üzemelne tovább. Már ha a holland cég el nem fogadja a Csíki Sör ajánlatát. Hogy mennyit ajánlanak a Heinekennek a két gyárért és a sörmárkáért, vagy hogy miből állnák a felvásárlást, azt Lénárd nem árulta el a Világgazdaságnak.

A Csíki Sör gyártója amúgy még tavasszal peren kívül rendezte a Heineken romániai leányvállalatával azt a névhasználati vitát, amely miatt Lázár János bojkottálni szerette volna a Heineken termékeit, a magyar parlament pedig külön törvényben szeretné megnehezíteni a holland cég életét. A viszony viszont még így sem felhőtlen a két sörgyártó között, a nyáron a Lixid Projekt azzal vádolta meg a Heinekent, hogy más nagy sörgyártókkal együtt árháborút indított a Csíki Sör ellen, a Heineken és például a Dreher ugyanis fele annyiért árulják a söreiket a nagy áruházakban, mint amennyiért a székely sör kapható. A közelmúltban pedig az a hír terjedt el a sajtóban, hogy a Csíki Sör gyártója csődközelben van, de ezt a cég vezetése cáfolta.

(Borítókép:  Veres Nándor / MTI)