Kúria: Nem titkolhatók a tao-pénzek

D  YT20160113002
2017.10.25. 11:30

Szerda délelőtt kihirdetett jogerős ítéletében a Kúria kimondta, hogy a társaságiadó-kedvezmény terhére a vállalkozások által a sportegyesületeknek juttatott pénzügyi támogatások (TAO) közpénznek, a felhasználásuk részletei pedig így közérdekű adatnak minősülnek, tehát azokat kérésre ki kell adni – számolt be a Hvg.hu.

A pert a Transparency International indította. Az ügy azért fontos, mert a kormány, amióta csak 2011-ben elindította a – például a milliárdos stadionépítéseket is lehetővé tévő – tao-rendszert, azt az álláspontot képviseli, hogy ezek az adó helyett kifizetett közvetlen támogatások nem minősülnek közpénznek, így a felhasználásuk sem minősül közérdekű adatnak.

A tömegsport helyett a látványsportokat preferáló, és a céges támogatásokkal a politikusok kegyeinek elnyerésére is alkalmas rendszert az indulása óta rengeteg kritika éri. A kormánytöbbség ugyanakkor mindig is igyekezett megakadályozni, hogy az adatok napvilágot lássanak.

Orbán Viktor 2014-ben kommunista beidegződésnek nevezte, hogy egyesek közpénzként tekintenek a tao-támogatásokra. Az elutasított adatigénylési pereket ugyanakkor a kedvezményezett sportklubok és a titokgazda állami szervek rendre elveszítették, legutóbb éppen pár hete kettőt.

A vesztes perek miatt a kormány továbbra sem tett le arról, hogy végleg elzárja a tao-pénzeket a nyilvánosságtól. Szeptemberben egy salátatörvénybe rejtették azt a módosítást, ami tervük szerint biztosítaná, hogy sem az "adományozó" cégek, sem a támogatott sportegyesületek ne legyenek kötelezhetők a tao-adatok kiadására.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)