Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Jogerőssé vált Paks II. környezetvédelmi engedélye

2017.10.26. 16:58

Jogerőre emelkedett a Paks 2 beruházás környezetvédelmi engedélye - közölte a Pécsi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2014 decemberében nyújtotta be a beruházás környezetvédelmi engedélye iránti kérelmét, amelyet az első fokon eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal tavaly szeptember 29-én kiadott.     

Fellebbezés miatt másodfokon a Pest Megyei Kormányhivatal járt el, amely végül az elsőfokú határozatot helybenhagyva kiadta a környezetvédelmi engedélyt. A határozat felülvizsgálatát kizárólag az elsőfokú határozatot hozó Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatalánál lehetett előterjeszteni, a határozat közlésétől számított 30 napon belül. A "jogi képviselővel eljáró" Greenpeace Magyarország Egyesület és az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület a másodfokú határozat ellenikeresetlevelét - a törvényi rendelkezés és a határozatban szereplő tájékoztatás ellenére - tévesen a másodfokú hatóságnál nyújtotta be, emiatt a keresetlevél 30 napon túl érkezett meg az elsőfokú hatósághoz.

A késés miatt a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasította, tárgyalást nem tartott az ügyben. A közigazgatási és munkaügyi bíróság végzését a Pécsi Törvényszék másodfokon helybenhagyta, így az 2017. október 5-én jogerőre emelkedett - áll az összegzésben. A bíróság megállapította, hogy a keresetlevél helytelen címre való küldése a felperesek önhibájának tekintendő tévedés volt, ezért az ebből eredő határidő mulasztás nem orvosolható.