Nem nő a fizetése? Lehet, hogy a tudatlan munkáltató miatt van

2017.10.26. 12:58

Milliárdokat hagynak az államnál a cégek a dolgozóik után érvényesíttethető kedvezmények formájában, amellyel a béreket is növelhetnék – derül ki az Azenpenzem.hu cikkéből.

A kisgyerekes szülőt foglalkoztató munkáltatók havi 23,5 ezer forintos adókedvezményt érvényesíthetnek, nagyon sokan azonban egyáltalán nem figyelnek erre a lehetőségre. A Nemzetgazdasági Minisztérium számítása szerint a munkáltatók mintegy

60 ezer érintett után nem érvényesítik az adókedvezményt,

pedig igénybevétele rendkívül egyszerű, mindössze egy igazolás kell hozzá. Mivel a kedvezmény az anyasági ellátás folyósításának megszüntetését követően három évig jár, ezért azt a hat év alatti gyermekeket nevelő szülő alkalmazásakor érdemes igénybe venni. Még hosszabb ideig - akár a legkisebb gyermek 13 éves koráig - érvényesíthető a köztehercsökkentés a három vagy többgyermekes szülő alkalmazása esetén. 

Az a vállalkozás, amelyik anyasági ellátásban (gyed, gyes, gyet) részesülő vagy korábban részesült kismamát vagy kispapát alkalmaz,

a foglalkoztatás első két évében 23,5 ezer forintot, a foglalkoztatás harmadik évében 11 ezer forintot spórolhat havonta.

Három- vagy többgyermekes munkavállalónál a kedvezmény öt évig vehető igénybe: az első három évben 23,5 ezer forinttal az utolsó két évben 11 ezer forinttal kevesebb közterhet fizet a munkáltató az államkasszába.

A portál azt írja, az idősebbek foglakoztatása utáni kedvezményre sem ügyel sok vállalkozás. A NAV megkeresésükre a nyugdíjas szövetkezetekről szóló jogszabály kihirdetése után részletezte a nyugdíj mellett önállóan dolgozók és a szövetkezeti tagok utáni terheket. Ennek alapján 3 százalékos mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetésére csak az a nyugdíjas köteles, akinek a nyugdíjfolyósítása szünetel. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagjai után (szemben a sima nyugdíjasokkal) nem sújtja a cégeket a szakképzési hozzájárulás.