Fura tenderen nyerték el az állami informatikusképzést

2017.10.26. 09:34
A Yellowroad nevű informatikai gyorstalpalót működtető, Training360 nevű cég úgy nyerte meg az állami támogatással működő, nemrég meghirdetett informatikai képzés lebonyolítását, hogy övék volt az egyetlen érvényes ajánlat a tenderen. Bár az utóbbi időben gomba módra szaporodtak az informatikai gyorstalpalók, az alapvetően nem közbeszerzésekből élő piacon senki nem tudott a pályázatról. De még ha tudtak volna, a feltételeknek amúgy sem feleltek volna meg.

Fura közbeszerzésen nyerte meg a Nemzetgazdasági Minisztérium által szombaton meghirdetett, informatikai fejlesztői karrier start program lebonyolítását az eredetileg OKJ-s informatikai oktatással, coachinggal és üzleti képzésekkel foglalkozó Training360 Kft. az e-Corvina Kft.-vel és az Auri Consultinggal közös konzorciumban.

A program hazai forrású, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot terhelő költsége 2,5 milliárd forint, amelyhez az ipari partnerek további 1,45 milliárd forinttal járulnak hozzá.

Az NGM által meghirdetett program két részből áll, a programalapító és az azt követő önfenntartó részből. Az első ciklus során legalább 1400, a második alatt legalább további 2600 ember képzése és munkába állása valósulhat meg.

A bekerülő hallgatók először egy három-négy hónapos alapképzést kapnak, itt elsajátítják az általános fejlesztői ismereteket, ezt követően a program gondoskodik a munkába állításukról.

Azt, hogy az állam a nehézkes egyetemi struktúra kizárólagos erőltetése helyett meghallotta a piaci igényeket és pénzzel segíti az informatikai gyorstalpalást, a piacon sokan pozitívumként értékelték, a kiválasztás módján viszont kiakadtak a már működő cégek.

A piacvezetőket kizárták a tender feltételei

Az informatikai gyorstalpalós szisztémáról először 2016-ban írtunk, amikor az ilyen oktatásra specializálódó Codecool és a Green Fox Academy képzései már futottak. Azóta elég sok új hasonló képzés indult, és így már összesen legalább 16 képzés közül lehet válogatni.

Ehhez képest összesen egy cég és egy három cégből álló konzorcium adott be pályázatot, amiből az egyik érvénytelen volt. Több piaci szereplő elmondása alapján úgy tűnik, hogy bár nyilvános közbeszerzésről volt szó,

az alapvetően piaci bevételi forrásokból élő – tehát frissen kiírt közbeszerzéseket napi szinten nem böngésző – cégek többsége egyáltalán nem is hallott arról, hogy létezik ilyen tender.

De még az sem segített volna, ha hallanak róla, ugyanis a közbeszerzés feltételei alapján olyan cégek nem pályázhattak, amiknek az előző két üzleti évben legalább egyben negatív volt az adózott eredménye, és az előző két üzleti évben informatikai képzésből származó árbevétele nem éri el minimum az egymilliárd forintot.

Az informatikai gyorstalpalók üzleti modelljét itthon elsőként alkalmazó két cég, a Codecool és a Greenfox Academy ez alapján már alapból kiesett (a Codecoolnak a 2015-ös üzleti évben -70,275, a 2016-osban pedig -228 millió forint, a Green Foxnak 2015-ben -2,75, 2016-ban pedig 7,97 millió forint volt az adózott eredménye), a piacon utánuk létrejövő hasonló üzleti modell alapján működő cégek nagy része pedig még fiatalabb annál, hogy egyáltalán többévnyi eredménnyel rendelkezzen.

Győztes cég: nyílt pályázat volt

Nemessányi Tamás, a Training 360 marketingvezetője az Index kérdésére azt mondta, nyílt közbeszerzési eljárást nyertek meg, és megjegyezte, hogy szűkös volt a határidő, ezért sokat dolgoztak a pályázat beadása előtt.

A pályázatról az érvénytelen anyagot beadó WSH Számítástechnikai, Oktató és Szolgáltató Kft.-t is megkérdeztük: ők is végeztek hiánypótlást, de ennek ellenére sem fogadták el a pályázatukat. Ugyanakkor ők nem tartották túl szigorúnak a közbeszerzés feltételeit.

A Training 360 a gyorstalpaló képzések második hullámában jött ki a Yellowroad nevű négy hónapos képzésével, oldalukon már lehet is előregisztrálni az NGM által támogatott képzésre.

Bár a jelentkezés után az oldal a Yellowroad többi képzéseire mutató linket ajánlja fel, Nemessányi az Index kérdésére elmondta, a Training 360 az NGM támogatásával új képzéseket indít, tehát nem a már meglévő Yellowroad néven futnak majd az államilag támogatott képzések.

A helyzet ugyanakkor lényegében az, hogy a Yellowroad junior fejlesztőképzés a Training 360 oktatóközpont programja, tehát

a cégnek lesz két nagyon hasonló programja ugyanazon a piacon, és az egyiket az állam fogja támogatni.
forrás: karrier.training360.com
forrás: karrier.training360.com

A közbeszerzésen tehát olyan feltételeket szabtak meg a gyorstalpalói képzés lebonyolításához, aminek a kifejezetten gyorstalpalókra szakosodott cégek nem feleltek meg, csak egy olyan cég, ami eredeti tevékenységéhez képest ezt is felvette a profiljába, miután a gyorstalpalós piac az utóbbi pár évben felpörgött.

Az Indexnek nyilatkozó piaci szereplők szerint nem volt korrekt az eljárás: bár az alapelv rendben van, hogy az állam támogatja a képzéseket, a közbeszerzés lebonyolításának módja tisztességtelen versenyelőnybe hozza a Yellowroadot azzal, hogy a márkát tulajdonló céget állami pénzekhez juttatja.

„Csak reménykedni tudok benne, hogy ha nagyon jó minőségi szolgáltatást nyújtunk, akkor még ilyen feltételek mellett is lehet működni a piacon" – mondta erről az egyik iskola vezetője.

Évek óta nem akartak ennyien informatikusnak menni

A Felvi.hu adatai alapján 2005 óta nem vettek fel annyi embert informatikai képzésekre az országban, mint idén, erről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

2017 szeptemberétől konkrétan 6456 informatikushallgató kezdi meg a tanulmányait, legutóbb 2005-ben kezdtek többen informatikusnak tanulni, konkrétan 6592-en. A felvettek száma a statisztikák alapján évek óta növekszik, és ugyanez igaz a felvételizők számára is: idén 11 159-en jelentkeztek informatikai képzésekre, ami hatéves rekord.

2016 nyarán arról írtunk, hogy az informatikai szektorban az állások 3,5 százalékát nem tudták betölteni a cégek, a pályakezdőket 200-300 ezres nettó fizetéssel alkalmazták, a Hays felmérése szerint pedig csak 2015-ben átlag 8-10 százalékkal emelkedtek a fizetések az ágazatban, ami a bankszektor után a legmagasabb jövedelmeket kínálta.

A Bell Research 2015-ben készített egy felmérést a kormány felkérésére, amiből az derült ki, hogy abban az évben 22 ezer informatikus végzettségű dolgozót tudtak volna felvenni a cégek, ha lett volna, aki betöltse a meghirdetett pozíciókat.

A tanulmány szerint alapvetően mindenféle képzettségű informatikusból hiány volt a piacon, de a legnagyobb hiány OKJ-s képzettségű fejlesztőből és rendszergazdából volt, illetve felsőfokú szakképzettségű és Bsc-diplomás informatikusból sem volt elég. Egy uniós kutatás szerint a helyzet még csak rosszabb lesz, ugyanis amíg 2015-ben 600-700 ezer fős hiány volt szoftverfejlesztőből, a tanulmány becslése alapján ez a hiány 2020-ra 900 ezresre fog bővülni.

A munkerőhiány és a növekvő bérek ugyanakkor nemcsak az egyetemi jelentkezések növekvő számában nyilvánultak meg, hanem abban is, hogy egyrészt a cégek maguk kezdték el képezni az informatikusokat, másrészt megjelentek a piaci alapú gyorstalpaló képzések.

Az alábbi táblázatban a piacon elérhető összes képzést igyekeztünk összeszedni. Ez alapján látszik, hogy főleg Budapesten jöttek létre új iskolák, de megjelentek online képzések is a piacon. A legtöbb helyen konkrét állásgarancia nincsen, legfeljebb segítenek elhelyezkedni, vagy ha a hallgató nem talál állást a képzés elvégzése után, akkor visszafizetik a tandíj egy részét, vagy esetleg alapból csak sikeres elhelyezkedés esetén.

Név Helyszín Képzés hossza (hónap) Tandíj bruttó (Ft)
Képzés utáni elhelyezkedés
Codecool Miskolc, Budapest, Krakkó, Varsó 12+6 Miskolc: 990.000 ; Budapest 1.470.000 - utólag fizetésből törlesztendő
állásgarancia van, tehát, ha nem tud elhelyezkedni a kínált állásokból, akkor nem kell kifizetni a tandíjat. Tandíjat hallgató csak akkor kell fizessen, ha feladja a képzés utáni álláskeresést.
Greenfox Budapest nettó 4 hónap, plusz 2 hét szünet előfinanszírozásban: 990.000 + áfa, utólag: 1.290.000 + áfa
segítenek, de nincs garancia!
Yellowroad Budapest 4 1.905.000, amit a későbbi foglalkoztató fizet, de csak ha Yellowroad által választott partnercégnél kap állást
a tandíjat csak abban az esetben kell kifizetni, ha nem fogadja el a partnercégeink által felajánlott álláslehetőséget
Codeberry online ameddig fizeti a képzést a hallgató havi 9.850 - 29.850 nincs garancia
T-Systems Akadémia Budapest 12 (4 általános, 5 specifikáció, 3 munka) nincs, kötelező elköteleződés van T-Systemsnél
PROGmasters Budapest 15 hét + 1-2 hét szünet előfinanszírozással 790 000 Ft + áfa,
utófinanszírozással 850 000 Ft + áfa
segítenek elhelyezkedni, ha 3 hónapon belül ez nem sikerül, akkor a tandíj felét visszafizetik
Flow Academy Szeged 5 675-800 előre
segítenek elhelyezkedni
A&K Akadémia Budapest 12 1.257.300 - 1.511.300
a képzés elvégzése után garantált állásinterjún vehetsz részt partnercégeinknél
METU Jump Budapest 4 kedvezményes díj 1.257.300 garantált munkalehetőséggel, egy éves munkaszerződéssel, halasztott fizetés 1.511.300 (368.300 előleg és 63.500 18 hónapig elhelyezkedés után), teljes árú díj 1.638.300 nincs kötelezettség partnereinknél elhelyezkedni
ha nem tudnak állást garantálni 3 hónapon belül, akkor a tandíj felét visszafizetik
SanFranciscobolJottem online nincs adat ingyenes nincs garancia
BeCube Budapest 10 alkalom (1 alkalom 1,5 óra) 35.000 - 40.000 nincs garancia
Matritel Labs Budapest nettó 5 hónap, legalább 800 óra előfinanszírozás: 980.000 + áfa, utólag 1.300.000 + áfa
segítenek elhelyezkedni, de garancia nincs
ReaktorLabs Budapest 18 hét előfinanszírozás vagy utófinanszírozás, bruttó 1.244.600, amit 2 év alatt kell visszafizetni a tanfolyam után
állásgarancia van a partnercégeknél
Helixlab Pécs 4 hónap 300.000, előfinanszírozott, utófinanszírozott és támogatott csoportok is indulnak.
segítenek elhelyezkedni
Braining Hub Budapest 6 hónap Önköltséges konstrukció esetén: 990.000 Ft+áfa, Ösztöndíjas konstrukció esetén: 0 Ft
A képzést sikeresen teljesítőknek lehetőséget nyújtanak saját fejlesztő és partner cégeikkel állás interjú felvételi folyamatban való részvételre, ahol sikeresen teljesítve a kiválasztási folyamatokat, állást ajánlanak a sikeresen teljesítő Jelölteknek.
Pro oktatás Budapest 156 tanóra, 6 hónap Kedvezményes ár: 309.000
segítenek elhelyezkedni