Tőzsdére vinnék a mesterséges szaúdi gigavárost

2017.10.26. 12:32

Újabb érdekes részletet tudhattunk meg a kedden bejelentett szaúd-arábiai városprojekttel kapcsolatban a Reuterstől. A hírügynökségnek szerda este nyilatkozott a tervet bejelentő bin Szalman trónörökös, aki elmondta, hogy a NEOM néven futó mesterséges várost tőzsdére tervezik vinni, ami egy egészen újszerű koncepció. 

A Magyarország negyedénél is nagyobb területűre álmodott gigaprojekt, amivel a vezetés ki akarja húzni az olajra utaltság miatt szenvedő gazdaságot a csávából, egy sor korszerű iparágnak adna otthont és munkahelyeket teremtene sok millió fiatalnak. Viszont az eddigi információk alapján csak külső jegyeiben hasonlít majd egy városhoz, valójában inkább egy hatalmas, diverz portfólióval rendelkező gazdasági társaságként működik majd: tulajdonosa száz százalékban a szaúdi szuverén Public Investment Fund lesz a nyilvános részvénykibocsátásig, amire 2030 előtt valószínűleg nem kerül sor. Egy tulajdonosokkal rendelkező város egy rakás kérdést vet fel az irányítással kapcsolatban, például hogy milyen formában képviselnék a vezetésben a lakosokat. 

Bin Szalman azt mondta, ez lesz az első kapitalista város a világon, az első tőkepiacokon megjelenő terület, ami forradalmi újítást jelent. Más kérdés, hogy mennyire lesz vonzó a befektetők és a munkaerő számára a NEOM, ahol (minthogy Szaúd-Arábia területén fekszik) az iszlám egyik legszigorúbb ágának szabályai lesznek érvényesek. A koronaherceg mindenesetre valamivel szabadabb életstílust, több szórakozási lehetőséget ígért be a jövőbeli lakosoknak.