Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nyár óta 100 millió forintnyi bírságot kapott az egészségügyi ellátóközpont

D MTZ20110721020
2017.10.27. 07:13

Sorozatban zsebeli be az újabb és újabb közbeszerzési bírságokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a legfrissebb tétellel elérte a 100 millió forintot a nyár óta kapott büntetések összege. 

A legújabb, 10 millió forintos bírságról, amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság szabott ki az ÁEEK-re, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke számolt be a Facebook-oldalán. Az októberi keltezésű határozat azért marasztalja el a központot, mert nem tartotta be a közbeszerzési jogszabályokat egy orvostechnikai eszközök szállítására és üzembe helyezésére vonatkozó pályázat kiírása során.

Az egyik ajánlattevő cég azzal támadta meg a kiírást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, hogy álláspontja szerint az ÁEEK nem megfelelő módon és nem indokolt bontásban biztosítja a részajánlattétel lehetőségét, korlátozva ezzel a versenyt. A Döntőbizottság megalapozottnak találta a panaszt, elkaszálta a közbeszerzést és bírságot varrt az ÁEEK nyakába.

Pont ilyen ügyre derült fény nemrég egy laborgépekre kiírt óriástender kapcsán, amiért az ÁEEK 30 millió forintos büntetést kapott a múlt héten. A bizarr módon korlátozott verseny jelensége az egészségügyi közbeszerzéseknél mindennaposnak tűnik: a hírhedtté vált lélegeztetőgépes tender (amelynek kapcsán Hadházy Ákost korrupcióval vádolta meg Orbán Viktor a parlamentben) miatt 50 millió forintos bírságot kapott az ÁEEK, de akadtak kisebb tételek is a közelmúltban, monitor- és altatótenderek szabályellenessége miatt 5-5 millió forintot kell fizetnie a központnak. 

A mostani bírsággal együtt 5 hónapon belül 100 millió forintra rúg csak az az összeg, amit az elmúlt az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak gondatlanság, vagy a közbeszerzések szándékos torzítása miatt kell fizetnie – természetesen közpénzből. 

Borítókép: MTI Fotós: Máthé Zoltán

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?